A rovat kizárólagos támogatója

Mától lehet pályázni az e-bringa támogatásra

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a környezetkímélő közlekedés és az elektromobilitás ösztönzése jegyében összesen 1 milliárd forint támogatást biztosít elektromos rásegítésű kerékpárok megvásárlásához. Az első pályázati időszak november 23-án kezdődik és november 27-én ér véget.

Városliget: fű helyett műfű. Zöldítés fideszes módon

Műgyepet telepítenek korábbi zöldfelület helyére a Ligetben. Az épülő kutyafuttatóban már nem is próbálkoznak igazi gyeppel, mert az tönkrement a másik kutyás parkban. Budapest főtájépítésze szerint ebből is látszik, hogy hibás a Liget-projekt koncepciója, zsákutca az un. városligeti fejlesztés.

Paks 2 megkapta az energiahivatal engedélyét

Kiadta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a Paks 2 atomerőműre vonatkozó létesítési engedélyt. A hivatal mai közleményében felidézték, hogy a Paks II. Atomerőmű Zrt. 2020 októberében létesítési engedély iránti kérelmet nyújtott be a MEKH-hez.

Lemondott Dorosz Dávid budapesti főpolgármester-helyettese

Ma beadta a lemondását Dorosz Dávid klímavédelemért és fejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes. A 2022-es kormányváltásért szeretne dolgozni, indokolta hosszú facebook bejegyzésében. Más vélemények szerint folyamatosan veszített befolyásából a városházán.

A szélenergia a modern energiarendszerek elengedhetetlen része

A szélenergia a napjainkban elérhető technológiák közül a legkisebb környezeti terhelés mellett képes nagy mennyiségű villamos energia előállítására. Az Energiaklub átfogó elemzést készített a szélenergiában rejlő lehetőségekről.

300 milliárd forintot szórt ki a költségvetésből a kormány éjjel

Csaknem 300 milliárd forintot vont ki a már régóta amúgy is üresnek mondható Gazdaságvédelmi Alapból tegnapi döntésével a kormány. Az éjjel a Magyar Közlönyben megjelent határozatok alapján az átcsoportosításból a legtöbbet a Pénzügyminisztérium és a Külügyminisztérium kapta, mindkét esetben vállalati beruházási programokra.  A hazai KKVk-nak nem jut, de 35 milliárd megy a határon túli gazdaságfejlesztési programokra.

A légszennyezés súlyosbítja a koronavírust – az ingyenes parkolás gyilkos.

Egymást érik a tudományos jelentések, melyek szerint a szennyezett levegő nemcsak könnyíti a koronavírus terjedését, de súlyosabbá is teszi a betegség lefolyását, és akár a halálesetek 25%-áért is felelős lehet. Mindeközben az Orbán-kormány az ingyenes parkoláshoz hasonló látszat vagy kifejezetten káros intézkedésekkel csak ront a helyzeten.

Sok pénzünkbe fog kerülni, ha kevesebb lesz a műanyagszemét

Hosszas huzavona után végül döntött a magyar kormány, és törvényben szabályozta a műanyag zacskók gyártását és forgalmazását az országban. A szigorító lépést a környezetvédők ujjongva, a műanyagcsomagolás-gyártó szakma a fogát szívva fogadta. A döntéstől a kormány az országban termelt műanyaghulladék csökkenését várja – de mit várnak tőle a gyártók?