A rovat kizárólagos támogatója

Egyelőre marad a gyalogosoké hétvégenként a pesti alsó rakpart

„Október végéig minden hétvégén a gyalogoséké és a bringásoké a pesti alsó rakpart. A nyáron elindított forgalommentes rakpart folytatódik, így őszi időben is kipróbálhatja minden fővárosi lakos milyen a Duna-partján korzózni” – írta a Valyo, a város és a folyó kapcsolatának erősítéséért évek óta kampányoló egyesület.

Orbán érzéketlen az emberiség legégetőbb problémájára

„Abszurditásig emelt klímacélok – Orbán Viktor politikai évadnyitó esszéjében ennyivel söpörte le az emberiség legégetőbb problémáját”. „Nem a klímacélok abszurdak, hanem a kormány tétlensége a klímavédelem terén”- írja a Greenpeace.

A klímaválságra nincs vakcina

A Fridays For Future Budapest és az Extinction Rebellion Magyarország közös eseményt szervezett, csatlakozva a világszerte megtartott akciónaphoz. “Célunk, hogy újra az ökológiai- és klímaválság valóságára irányítsuk a figyelmet. A klímaválságra nincs vakcina” felirattal üzentek az aktivisták.

Egymilliárdnyi fejlesztésről ötletelhetnek a fővárosiak

A budapestiektől vár ötleteket a főváros, hogy milyen fejlesztésekre költsön el összesen egymilliárd forintot. Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes szerint ez nem okoz ez majd problémát a fideszes vezetésű kerületekben sem, hiszen ez nekik is jó. Igaz az esetleges visszaélések kiküszöbölésén még dolgozniuk kell.

Zöld siker: megmenekülnek Orbán fűrészeitől a Hajógyári-sziget fái

A Pest Megyei Kormányhivatal honlapja szerint az Országos Vízügyi Főigazgatóság 2020. szeptember 23-án visszavonta a Hajógyári-sziget árvízvédelmi fejlesztésére vonatkozó kérelmét. A közkedvelt városi park és az értékes ártéri erdő károsítása ellen az ügyben petíciót indító WWF Magyarország mellett budapesti lakosok és egyéb zöld szervezetek is tiltakoztak.

Egymilliárdért tekerhetnek a pedelecesek

Egymilliárd forintos keretösszegű pályázatot hirdet a kormány elektromos rásegítésű kerékpárok vásárlására – jelentették be az Európai Autómentes Napon. A pályázat várhatóan október végi kiírásától maximum 150.000 forint összegű támogatás nyerhető el magánszemélyek részére legfeljebb 900.000 forintos kerékpárok vásárlásához.

Zöld jelzés a betonnak: építőipari akciócsoportot állított fel a kormány.

Az Orbán-kormány létrehozott egy építőipari akciócsoportot, amely közvetlenül és napi szinten foglalkozik az építőipari kapacitások bővítésével és a beruházások felgyorsításával. Egyszerűsítenék és gyorsítanák a környezetvédelmi hatásvizsgálatokat, hatósági engedélyek kiadását.

Semjéni vadász szemlélet: életidegen az ólommentes durrogás

Hiába szeretné egy EU-s bizottság, a magyar kormány nem tervezi betiltani az ólomlövedékek használatát a vadászatokon. Az EU REACH-bizottság azt javasolja, hogy a tagállamok teljes területén tiltsák be az ólomtöltényekkel történő vadászatot, Nagy István agrárminiszter szerint viszont ez kevéssé életszerű.