A rovat kizárólagos támogatója

Budapest felett az ég

Mi történt az elmúlt két évben a fővárosi klímafőosztály műhelyeiben, hogy bátrabban vehessünk mély levegőt Budapesten?

Részvételi tanulás és környezeti nevelés

A részvételen alapuló tanulás olyan pedagógia, amely a tanulóra összpontosít. Ösztönzi a cselekvés általi tanulást, a csoportmunkát, a helyi problémákra alapuló tanulást, a nyílt végű feladatokat és a kortárs tanítást. (INEE 2010) A részvételen alapuló tanulás javítja a tanulók teljesítményét – középiskolában – a természettudományok, a mérnöki és a matematika területén.

Az állatvédő Varga Judit esete a  “sonkamesterrel”

Magyarország kormányának állatvédelmi felelőse, Varga Judit Igazságügyminiszter egy “sonkamesterrel” pózol egyik legutóbbi facebook bejegyzésében. Vegán aktivisták egy mémmel hívták fel az állatvédelem ügyeivel egyre többet foglalkozó miniszter asszony figyelmét arra, hogy az őt körülvevő sonkák valódi neve: megkínzott, meggyilkolt állatok.

Lánchíd: nyerjen a közlekedők többsége!

Kinek lenne jó, ha a Lánchíd a múltban megszokott formájában kerülne vissza a főváros közlekedési rendszerébe? A válasz nem nehéz, hiszen van tapasztalat bőségesen: senkinek. A felújítás előtti állapot ugyanis egy igazi „túlterheléses támadás” volt, amivel mindenki vesztessé vált.

Építkezés? Belevág? Felújítás? Bevállalja? Vagy már túl is van rajta?

Az elmúlt közel egy év gyökeresen megváltoztatta az otthonteremtéssel, lakásvásárlással, felújítással kapcsolatos lakossági hozzáállást, véleményt, sőt a célokat, lehetőségeket is. Soha ilyen sok bizonytalanság nem övezte a lakhatással kapcsolatos tervek megvalósítását sem. Felmérés az építkezők és tervezgetők körében – vacsorameghívással.

Palkovics agitprof László trónjának fosztása – A pölöskei mór rezignált távozása

Kezdeti lelkesedéssel, majd egyre nagyobb elképedéssel szemléltem Palkovics László politikai ámokfutását. A pölöskei pártonkívüli (egykori agitpropos, majd kari KISz-titkár) címzetes pártkatona mindent átpasszírozott, amit elé tettek. Teljesített a mindenkori főnöknek. Dőlt utána MTA és az egyetemi autonómia (CEU, SzFE, Fudan stb.).

Klímacsapda

Ott vagyunk, vagy talán már túl is léptünk a klímaváltozási folyamat visszafordíthatóságának határán; most van az utolsó utáni pillanat, amikor talán még érdemben be lehet avatkozni; a másfél fok (a globális átlaghőmérséklet emelkedése mai tudásunk szerint eddig a pontig kezelhető a jelenleg rendelkezésünkre álló eszközökkel) már szinte bizonyosan illúzió, de a 2 Celsius fokot esetleg… Tovább »

Merre tovább napelemek? Tényleg nem éri meg többé új rendszereket telepíteni?

Bár a kormány felfüggesztette az újonnan szerződő napelem-tulajdonosok számára a hálózati visszatáplálás lehetőségét, a napenergiára váltás továbbra is racionális és belátható időn belül megtérülő befektetés maradt. Az új szerződéseket ugyanis változatlanul szaldós elszámolás mellett köthetik az érintettek. Ráadásul érvényes az inflációs időszakok örök igazsága is: vedd meg ma, mert holnap többe fog kerülni.