A rovat kizárólagos támogatója

Civil tiltakozás a szuverenitásvédelmi törvény elfogadása ellen!

Az országgyűlés a napokban tervezi elfogadni az úgynevezett szuverenitásvédelmi törvénycsomagot, amivel az Orbán kormány valójában saját állampolgárait akarja kizárni a demokratikus közéletből, és tovább dolgozik a társadalmi nyilvánosság felszámolásán.

Konstruktív partnerség helyett romboló hozzáállás – az új Pázmány-kampusz kálváriája

A Nemzeti Múzeum mögött a néhai Magyar Rádió telephelyét – benne az ikonikus Bródy Sándor utcai bejárattal, a “Pagodával”, és a világelső stúdióépülettel  – az Orbán-kormány elpasszolta a katolikus egyháznak. A józsefvárosi helyi lakosságot és a teljes társadalmat egyaránt építő, gazdagító történet is lehetne az a beruházás, amely jelenleg a hazai katolikus egyházi vezetés szégyenfoltja.

Ma kezdődött az ENSZ klímaegyezmény 28. csúcstalálkozója, a COP28 Dubaiban. Mire számítsunk, mit várhatunk a klímacsúcstól?

A csalódások elkerülése végett jobb, ha szembenézünk vele: nem túl sokat. Már a kiindulópont is vitatható. Egy pazarló gazdagságát fosszilis energiahordozókból megteremtő, a velük való üzletelést továbbra is korlátlanul folytató, szélsőséges társadalmi és emberi jogi egyenlőtlenségeket felmutató helyszín: az Egyesült Arab Emírségek.

Betelt a pohár a zöld fogyasztóknál!

Újabb fogyasztói kutatás mutatott rá, hogy a vásárlók egyre szívesebben választanának fenntartható termékeket, de a félrevezető zöld állítások miatt nehéz beazonosítaniuk a valódi öko változatokat. Meddig mehetnek el a vállalatok a zöld állításaikkal?

Mese a klímahisztériáról

A kekvaként működő, 2016-ban alakult, 21 fős Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány (7220 társadalomtudományi, humán kutatás, fejlesztés) kapja a hazai természet- és környezetvédelmi civilszervezetek pénzének meghatározó részét.

Valóban zöld a helyi élelmiszer?

Azt gondolnánk, hogy a helyben termelt élelmiszer fenntartható, pedig nem feltétlenül van így. A távolság messze nem minden – mondja Benedek Zsófia biológus-közgazdász tudományünnepi előadásában.

A szelep az egyik legfontosabb alkatrész

Kerékpár, motor, autó: mindegyiken található abroncs, amit a szelepen keresztül lehet felfújni az esetek többségében. Ha ez az apró alkatrész megsérül, az komoly kellemetlenségeket tud okozni a mindennapos felhasználásban. Szerencsére ma már könnyen cserélhetőek az egyes részei.

Nagy kamu a klímasemlegesség ígérete

Év elején készített egy elemzést a Guardian, hogy mégis hogyan érik el a gyártók, hogy kitehessék termékeikre a klímaserleges plecsnit: egyszerűen kifizetik, hogy más végezze el a piszkos munkát, szó szerint.