A rovat kizárólagos támogatója

A fény nemzetközi napja alkalmából tette közzé az Agrárminisztérium A fényszennyezésről – világosan! című szakmai útmutatót a mesterséges éjszakai világítás felelős, természetkímélő alkalmazásának elősegítésére.

Az UNESCO égisze alatt 2015-ben nagy sikerrel megtartott A fény nemzetközi évét követően 2018-tól évente május 16-án ünnepeljük A fény nemzetközi napját. Az UNESCO a jeles napon a fényszennyezés csökkentésének és a természetes sötét égbolt megőrzésének fontosságára is fel kívánja hívni a figyelmet. A nemzetközi szervezet e tevékenységébe számos szakmai partnert von be.

A helytelen mesterséges éjszakai világítás okozta fényszennyezés a természeti erőforrások pazarlásával jár, veszélyezteti a fajok élőhelyét és megzavarja természetes biológiai ritmusukat, rontja az ökoszisztéma-szolgáltatások (pl. a beporzás) minőségét és hatékonyságát, kedvezőtlenül befolyásolja a természetes éjszakai tájképet, valamint az emberi egészséget és jóllétet is veszélyeztetheti.
E kedvezőtlen hatások megszüntetését, csökkentését kívánja elősegíteni az Agrárminisztérium és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság gondozásában, a Világítástechnikai Társaság szakmai támogatásával, nemzetipark-igazgatóságok, felsőoktatási intézmények, kutatóhelyek, természetvédelmi hatóságok munkatársainak közreműködésével összeállított, A fényszennyezésről  − világosan! című szakmai útmutató.

A digitális formátumban közzétett, letölthető kiadvány szándékunk és reményünk szerint a táj- és természetvédelmi szervezetrendszeren kívül is, széles körben támogatja a mesterséges éjszakai világítás felelős, környezettudatos alkalmazását és ennek előmozdítását.  Az útmutató önkormányzatoknak, beruházóknak, világítási rendszerek tervezőinek, kivitelezőinek és mindazoknak hasznos lehet, akik kapcsolatba kerülnek kültéri világítótest vagy fényforrás létesítésével és felelősen gondolkodva tenni kívánnak a fényszennyezés kiküszöbölése, csökkentése érdekében.

Kiadvány letöltése:  A fényszennyezésről világosan (6MB pdf.)

A digitális formátum és közzététel adta lehetőséggel élve a táj- és természetvédelmi szakterület rendszeresen frissíteni kívánja az útmutatót a fényszennyezés káros hatásaihoz, illetve kiküszöbölésükhöz kapcsolódó tudományos eredmények, technológiai újítások és gyakorlati tapasztalatok alapján.

Az útmutató használatát és a tartalmon belüli tájékozódást a szövegben elhelyezett belső és külső hivatkozások segítik. Belső hivatkozás esetén a legtöbb pdf megjelenítő alkalmazásban érvényes, hogy ha a kurzor az éppen olvasott oldalon aktív, a „fel” és „le” billentyűkkel a hivatkozott oldalról vissza lehet térni a korábban olvasott oldalra a kiadványon belül.

Az útmutató áttekintését a margókon elhelyezett, az adott szövegrész tartalmára utaló, ahhoz kapcsolódó „hívószavak” segítik.  Szakkifejezések, speciális fogalmak első említése alkalmával magyarázatuk szintén a margón, a törzsszöveg mellett található, de önálló szószedetet is tartalmaz az anyag.

A fényszennyezésről – világosan! Agrárminisztérium−Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, Budapest. 82 p. (2020)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás