A rovat kizárólagos támogatója

A Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia (FFJA) gondozásában jelent meg az „Átfogó ökológia. Párbeszéd hit és tudomány között a Laudato si’ enciklika jegyében” című tanulmánykötet.

Az FFJA „Átfogó ökológia” fórumsorozatának eredményeit összegző kötet az újraindult Agóra sorozat részeként, a Jezsuita Kiadó kiadásában és az FFJA gondozásában jelent meg.

A kötetet Prof. Dr. Kocziszky György, a Miskolci Egyetem egyetemi tanára, a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának tagja mutatta be. Kiemelte, hogy a kötet gondolkodásra, elmélyülésre késztet, és iránytűként szolgál korunk legégetőbb ökológiai kérdéseivel kapcsolatban. A holisztikus szemléletű kiadvánnyal az FFJA és a szerkesztők, Prof. Dr. Benedek József és Nevelős Gábor SJ közös szándéka az volt, hogy a hit és tudomány neves képviselőinek párbeszédét elősegítse, és rávilágítson az együttműködés fontosságára.

Az Átfogó Ökológia Program

A Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia 2022-ben új programot indított, amely a katolikus hit talaján az egyház és a tudomány környezeti kérdésekben kialakított álláspontjainak közelítését, integrált teremtésvédelmi és fenntartható fejlődési szemléletbe történő összegzését célozta meg. Az FFJA a közös párbeszéd és együttműködés során a Laudato si’ enciklikában felvetett alapkérdésekre kereste a választ, a fenntartható fejlődés perspektívájából.

A program egy 8 részes interaktív fórumsorozattal indult 2022. januárjában. A fórumok tudományos igénnyel működtek és lehetővé tették az egyház és tudomány szereplőinek együttműködését olyan területeken mint közös otthonunk megóvása, a teremtés tiszteletben tartása, a fenntartható fejlődésen alapuló élet alternatív modelljeinek felépítése, javak igazságos elosztása, felelős gazdálkodás a földi javakkal, természetközeli, környezetbarát és fenntartható gazdálkodás. A kötet a fórumsorozat előadásainak anyagai alapján született.

Az FFJA további terve az, hogy a kötet szerzőiből alakult Átfogó Ökológia Műhely a felvetett témák mentén további párbeszédet kezdeményezzen, összefogva egyetemeket, kutatási műhelyeket, egyházi intézményeket, hazai és nemzetközi szervezeteket, továbbá a kialakított konszenzus alapján megfogalmazott tanulmánykötetet szélesebb körben terjessze.

A könyvről

Prof. Dr. Benedek József így ajánlja a könyvet: „Felelősséggel tartozunk a teremtett világ gondozásáért. Ökológiai megtérésre van szükségünk, amelynek része, hogy újra megismerjük és felfedezzük a természet és a teremtett világ értékeit. Harmonikus viszonyt kell kialakítanunk a környezetünkkel, és ehhez hozzátartozik az Isten-ember-természet kapcsolat tudatosítása is. Az ökológiai megtérés erősíti a fenntarthatósági törekvéseket, és a fenntarthatósági szempontok beépülése a társadalom működésébe elősegíti az ökológiai megtérést.”

A kötet nyolc fejezetben tárgyalja a Ferenc pápa által 2015-ben kiadott Laudato si’ (’Áldott légy’) enciklika fő témáit (zöld gazdaság, fenntartható életmód, ökológiai válság, szegénység, fenntartható közösségek, környezetváltozás, társadalmi igazságosság). Minden rész két szerző írásából áll, akik tükörben mutatják be a tudományos és keresztény szempontokat.

A könyv a Jezsuita Kiadó honlapján és boltjában (a Jézus Szíve-templom végében, cím: 1085 Budapest, Mária utca 25.) vásárolható meg.

A szerzők

 • Dr. Benedek József, a Miskolci Egyetem és a Babeş–Bolyai Tudományegyetem egyetemi tanára, a kolozsvári Fenntartható Fejlődés Kutatási Központ igazgatója, az MTA külső tagja
 • Nevelős Gábor SJ, jezsuita szerzetes, a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium rektora, a Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia ökológiai programjainak referense
 • Dr. Kocziszky György, a Miskolci Egyetem egyetemi tanára, a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának tagja
 • Baritz Sarolta Laura OP, domonkos szerzetes, a Sapientia Hittudományi Főiskola adjunktusa
 • Dr. Csiszár Klára, a linzi Katolikus Egyetem egyetemi tanára
 • Zlinszky János, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense
 • Hetesi Zsolt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
 • Görföl Tibor, a Pécsi Tudományegyetem docense
 • Rosta Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense
 • Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetője, miniszterelnöki biztos
 • Salamin Géza, a Budapesti Corvinus Egyetem docense, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnöke
 • Török Csaba, az Esztergomi Hittudományi Főiskola egyetemi tanára, c. prépost, az Esztergom-Vári Nagyboldogasszony és Szent Adalbert főszékesegyházi plébánia kormányzója
 • Nagy Balázs, az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyetemi docense
 • Dr. Patsch Ferenc SJ, jezsuita szerzetes, a római Pápai Gergely Egyetem egyetemi tanára
 • E.R. Dr. Székely János, szombathelyi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagja
 • Péti Márton, a Budapesti Corvinus Egyetem docense, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás