A rovat kizárólagos támogatója

A kiadvány elsődleges célja, hogy a szokványosan, „hagyományos módon” gazdálkodóknak, illetve kezdő gazdáknak adjon segítséget döntésük meghozatalában, ha azt mérlegelik, hogy belevágjanak-e az ökológiai (másként öko, bio, biológiai, organikus, továbbiakban vegyesen használjuk) gazdálkodásba.

Természetesen forgathatják mások is, így például gyakorló biogazdák új területek bevonásánál, területek átvételénél, a gazdaság bővítésénél, új tevékenységek felvételénél vehetik különösen hasznát ennek a könyvnek. Mondandónk egy része, főként az alapelvek, nagy szakmai rendszerek, mint például a növényvédelem és a tápanyag-gazdálkodás rendszere időtálló, míg másik része folyamatosan változik, ilyenek a jogszabályok, felhasználható anyagok, módszerek köre stb., kérjük így kezeljék kiadványunkat! Terjedelmi okokból csak a növénytermesztés és állattartás kérdéseivel tudunk részletesen foglalkozni, az egyéb fontos területekről – így a méhészetről, a gombatermesztésről, a növénygyűjtésről, a takarmány- és az élelmiszer-feldolgozásról stb. – ajánljuk a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. és a Magyar Biokultúra Szövetség szakmai kiadványainak, Alap-feltételrendszerének és a Biokultúra újságnak a tanulmányozását. Az ökológiai gazdálkodás leginkább fenntartható mezőgazdasági rendszer a Földön.

Számtalan környezeti előnyt hordoz magával, ezek jelentős részét maguk az EU bio rendeletei is tartalmazzák.Az ökológiai élelmiszer biztonságáról, jobb beltartalmáról nem találunk utalásokat az EU rendeletekben, vélhetően nem szándéka a jogalkotónak megrendíteni a bizalmat a szokványos termékekben. Pedig kevesebb szermaradék, GMO mentesség, magasabb ásványianyag- és vitamintartalom, több biológiailag aktív anyag jellemzi a biotermékeket számos független kutatás jelentései szerint.E sorok írója 1994-től 18 éven át volt a Győr-Moson-Sopron Megyei Agrár-kamara elnöke, ahol rálátott a szokványos és a biogazdálkodás teljesítményére is. Ennek alapján joggal végezhet összehasonlítást. Ezek alapján felelősséggel kimondható, hogy a jó biogazdák életesélyei, fejlesztési lehetőségei lényegesen jobbak, mint a jó szokványos gazdáké; a rosszaknak nincsenek esélyei egyik rendszerben sem!Célunk az is, hogy bemutassuk a biogazdálkodást választóknak, hogy jó úton jár, aki ilyen módon gazdálkodik. A régebbi ökogazdák nagy részét áthatja ez az érzés, amely meg is határozza közérzetüket, pozitív viszonyulásukat az élethez.Adja Isten, hogy minél többen legyenek az ilyenek.
Az ökológiai gazdálkodásról gazdáknak, közérthetően (2 MB pdf.)

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás