A rovat kizárólagos támogatója

A kétéltűek olyan globálisan veszélyeztetett gerinces állatcsoport, amelynek világszerte fogyatkoznak állományai. Eltűnésükben a globális klímaváltozás, a behurcolt paraziták és a környezetszennyezés mellett fontos szerepet játszik élőhelyeik feldarabolódása. Ha a kétéltűek számára fontos szárazföldi és vizes élőhelyeket közutak érintik, akkor akár egy alacsony forgalmú útszakasz is komoly veszélyt jelenthet. Gerinces állatok millióit gázolják el az utakon napi szinten, melyek 90%-a a kétéltűekhez tartozik. Magyarországon jelenleg még számos nagy kiterjedésű és természetes állapotú vizes és szárazföldi élőhelytípus található, amelyek értékes kétéltű-állományoknak biztosíthatják a fennmaradást. Az egyre bővülő hazai úthálózat azonban nagy részüket érinti, és ezáltal  veszélyforrást jelent a kétéltűekre is. Amíg harminc évvel ezelőtt hazánkban közel kétmillió jármű volt forgalomban, addig mára a járműpark mérete közel megduplázódott, amely évről-évre növeli a kétéltűek és más gerinces állatcsoportok közúti pusztulásának valószínűségét és mértékét.

dr. Puky Miklós kétéltű mentési akcióban. Kép: Sarkadi Péter greenfo

Magyarországon az első közúti kétéltűmentésre – ismertebb néven békamentésre – 1986-ban került sor dr. Puky Miklós herpetológus szervezésében. Az akció célja az úttesten átkelő kétéltűek – elsősorban a barna varangyok – járművek általi tömeges pusztulásának mérséklése volt. Az eltelt több mint három évtized során országszerte 45 helyszínen került, vagy kerül megrendezésre kisebb-nagyobb közúti mentőakció, de ennél jóval több helyszínen lehet szükség a kétéltűek közúti mentésére.
Hazánkban eddig még nem készült olyan segédanyag, amely ismertetné a kétéltűek közúti mentésének módszereit és gyakorlati tapasztalatait, ezért a Dr. Puky Miklós Varangy Akciócsoport Egyesület jelen kézikönyve ezt a hiányosságot kívánja pótolni. Könyvünk a leggyakrabban alkalmazott közúti kétéltűvédelmi megoldások mellett kitér egyéb kétéltű mentési akciókra is, illetve részletesen bemutatja a magyarországi közúti mentéseken leggyakrabban előforduló kétéltűfajokat, de tárgyalja a ritkább fajok esetében alkalmazható gyakorlati védelmi lehetőségeket is.

Szerzők:
Kéri András
Mester Béla
♥Puky Miklós
Schád Péter
Szövényi Gergely
Weiperth András

KIADVÁNY LETÖLTÉSE: Békamentő praktikum (3,4 MB pdf.)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás