A rovat kizárólagos támogatója

Darazsak. E szó hallatán elsőre szinte mindenki a sárga-fekete egyenruhás, fullánkkal felfegyverzett
rovarokra gondol, és a hangsúlyozástól, hangerőtől függően összerezzen, vagy akár futásnak is
ered.

Bár kétségtelen, hogy a társas darazsak is elképesztően érdekes és komplex életvitelű állatok, a darázs szó mégis mérhetetlenül többet takar náluk.
Magyarországon nagyjából 10 ezer faj képviseli a hártyásszárnyúakat (Hymenoptera), azaz a darazsakat, hangyákat és méheket magába foglaló rovarrendet, világszinten pedig több mint 150 ezer fajukat írták már le. A hazai hártyásszárnyúak 90 százaléka különféle darázs, de közülük mindössze 20 faj tartozik abba a társas életmódú, hírhedt csapatba, amely a darázs szó népszerűségi indexét olyan megingathatatlanul alacsonyan tartja. Az érvelés logikus folytatása az lenne, hogy a többi darázs bezzeg alig tud felszállni a feje felett lebegő glóriától, de nagyon nem ez a helyzet. Ők, a magányos életmódú (azaz nem társas) darazsak – legalábbis a többségük – az igazi szörnyetegek, és nem lehetünk eléggé hálásak azért, hogy egy gerinces állatfaj képviselőjeként láttuk meg a napvilágot, így rémtetteiket nem ellenünk követik el.

A különféle fürkészdarazsak sok ezer faja parazitoid, azaz a nőstények a petéiket más ízeltlábúak testébe vagy testére helyezik. A petéből kikelő darázslárva az élő gazdaszervezetből táplálkozik, végül annak szükségszerű pusztulását okozza
1. Az emberi faj számára annyira képtelen és távoli ez a fajta fenyegetettség, hogy még a mozivásznon is más bolygóról származó lényben testesítették meg
2. Pedig ez a „távoli” nem is lehetne közelibb: a rovarvilágban ez nagyon is valós és mindennapos jelenség, itt zajlik az orrunk előtt, a kertünkben, a parkjainkban, a virágágyásainkban, de még az otthonunkban is.

Írta: Vas Zoltán
Szerkesztette: Ujhelyi Péter
Lektorálta: Merkl Ottó
A kötet képanyagát összeállította: Vas Zoltán, Ujhelyi Péter
Fotósok: Balogh Diána, Csóka György, Károlyi Balázs, Móczár László, Nagy Sándor,
Rahmé Nikola, Sívóné Pap Zsuzsanna, Soltész Zoltán
ISBN 978-963-9877-35-1
© Vas Zoltán, 2019
© Magyar Természettudományi Múzeum, 2019
Minden jog fenntartva!
Felelős kiadó: Korsós Zoltán, az MTM főigazgatója
Tördelés, nyomdai előkészítés: Netraw Kft.
Nyomdai munkák: MondAt Kft.

A könyv megvásárolható a Magyar Természettudományi Múzeum Budapest Ludovika-téri kiállítási épületének boltjában.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás