A rovat kizárólagos támogatója

Egészséges utcák. Hogyan tehetünk egy utcát egészségessé?

Bevezető

Legyen minden utca egészséges!

A kiadvány célja, hogy bemutassa az úgynevezett Egészséges utcák megközelítést, és megismertesse a magyar közvéleményt az elgondolás lényegével.

Az Egészséges utcák megközelítés megalkotója Lucy Saunders, brit egészségügyi és közlekedési szakértő, aki munkájáért több díjat is átvehetett. A megközelítés lényege, hogy minden városi közterület- és közlekedésfejlesztést egy általánosabb célrendszer alá rendel, amelynek célja az emberek egészségi állapotának és életminőségének javítása. A koncepció 2011-es kidolgozását követően, 2014-ben a Transport for London, a brit főváros közlekedésszervező hatósága elsőként a hétköznapokban is alkalmazta az Egészséges utcák megközelítést.

A Járókelő.hu csapatának meggyőződése, hogy érdemes és fontos megismertetni a magyar közvéleményt az Egészséges utcák megközelítéssel, ezért elkészítettük az eredeti kiadvány magyar viszonyokra való átfordítását. Bár London és Budapest több szempontból is különböző városok, az ott élő emberek és igényeik, akárcsak bárhol a világon, nagyon hasonlóak egymáshoz. Így ha a helyi viszonyokból fakadóan néha eltérő olvasatban is, de mindkét városra érvényesnek tartjuk az Egészséges utcák jellemzőit. Hiszen akárcsak más országokban, Magyarországon is veszélyezteti a városokban lakók egészségét és közérzetét a közlekedésből származó légszennyezés, a kevés testmozgás, vagy éppen a csökkenő zöldterületek aránya.

A magyar kiadvány nemcsak az eredeti szöveg magyarra fordítását tartalmazza, de igyekeztünk releváns, budapesti példákat is bemutatni. Így az olvasó az elméleti háttér mellett a gyakorlatban is megismerkedhet a koncepció lényegével. Reméljük, hogy ezzel a kiadvánnyal hozzájárulhatunk városaink fejlődéséhez, és a jövőben mindenki egy egészségesebb környezetben élhet majd.

Lucy Saunders munkája alap ján kiadta a Transport for London. A magyar kiadást a Járókelő Közhasznú Egyesület megbízásából készítette: Balogh Samu Márton

Tartalomjegyzék

Az Egészséges utcák megközelítés bemutatása 2
Az útmutatóról 3
Az emberek szívesen sétálnak és bicikliznek 4
Mindenki otthon érzi magát 6
Egyszerű átkelni az úttesten 8
Az emberek biztonságban érzik magukat 10
Van mit látni és csinálni 12
Van hol félreállni és megpihenni 14
Az emberek jól érzik magukat 16
Nincs túl nagy zaj 18
Tiszta a levegő 20
Vannak árnyékos és védett helyek 22
Hogyan fejlesszük az utcáinkat? 24

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás