A rovat kizárólagos támogatója

Az ELLENSÚLY közéleti folyóirat 2019/3. lapszámának témája a rendszerváltás, és ennek zöld vonatkozása is. Hosszú szünet után először olvasható magyar sajtótermékben interjú Tölgyessy Péterrel.

A több mint 20 oldalon közölt Tölgyessy  beszélgetésben nem csak a magyarországi rendszerváltás politikai, társadalmi és gazdasági következményeit tekintette át, hanem régiós, illetve globális összehasonlításban is elemezte az elmúlt 30 év jellegzetességeit. Részlet az interjúból:

„1989-ben magyarok és külföldi megfigyelők egyformán a Kádár-rendszer örökségét vélték a legkevésbé terhesnek, talán Szlovéniát kivéve, a térség egészében. Nemsokára azonban kiderült, ettől az örökségtől a legnehezebb megszabadulni. Minden mutató szerint országunk leszakadása Ausztriától, továbbá a legtöbb korábban hozzánk hasonlítható peremországtól: Olaszországtól, Finnországtól vagy Spanyolországtól alapvetően a kommunizmus négy évtizede alatt következett be. 1950-ben még Ausztria egy főre jutó bruttó hazai termékének 67, Spanyolországénak 113 százalékán állott a magyar gazdaság, 1990-ben viszont már Ausztriának csak 38, Spanyolországénak 54 százalékán. Mégis a szocializmus kádári időszaka a magyar történelmi emlékezet szerint az elmúlt évszázad legjobb időszaka. A súlyos, tényleges nemzetközi leszakadás és az eredményes felemelkedés személyes érzésének kiáltó ellentéte hamisítatlan hazai abszurd. Hogy az objektív rossz egyúttal mégis szubjektív jó lehet, alighanem a magyar ’89 kiinduló drámája.”

A negyedévente megjelenő Ellensúly közéleti folyóirat immár túl van működésének első évén. A nyomtatottan értékesített lapszámok mellett a neten is elérhető folyóirat már több ezer olvasóval (vásárlóval és letöltővel) büszkélkedhet. A lap mostani számában további elemző cikkek olvashatók ismert politológusok, közéleti szereplők tollából:

TARTALOM
Interjú  
„Mára a ’89-es példakép is bajba került”. –  Beszélgetés Tölgyessy Péterrel
 
Áttekintés 
Balázs Zoltán – Honját a hazában  
Lányi András – Harminc év múlva
Szentpéteri Nagy Richard – A rendszerváltás alkotmányának bukása
  
Visszatekintés 
Lakner Zoltán – Pozsgay Imre nyilvánosságpuccsai
 
Kitekintés 
Oross Dániel – A hatodik koporsó  
Mikecz Dániel – A magyarországi zöldmozgalom a rendszerváltástól az ezredfordulóig
Nagy Boldizsár – Az elmaradt rendszerváltás: Bős–Nagymaros harminc éve
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás