A rovat kizárólagos támogatója

A Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetségének gondozásában nemrég megjelent az Ex situ növénymegőrzés – Gyűjteményes kertek a növényvilág megőrzéséért” kiadvány 2., átdolgozott és bővített kiadása.

A XXI. század talán legnagyobb kihívása természetes környezetünk megőrzése. A kérdés korántsem „csupán” az, hogy sikerül-e megmenteni fajokat a kihalástól, vagy fontos előhelyeket a teljes pusztulástól. A tét maga az emberiség megmaradása, mert élő, és sokféleségében létező környezet nélkül hosszú távon az emberi életnek sincs jövője. Természetes környezetünk megőrzéséhez nem elegendő az, hogy az élővilággal foglalkozó szakemberek ismereteik alapján igyekeznek felelősen cselekedni. A probléma súlyát minden embernek értenie és éreznie kell. A biológia és más tudományok ismerete és az összefüggések feltárása mellett professzionális tájékoztatás és ismeretterjesztés, kifinomult pedagógia, eltökélt politikai akarat szükséges, hogy az egyes egyén szintjén is fel tudjuk ébreszteni a természet iránti érzékenységet és felelősségérzetet. A siker a jelen szakemberein és döntéshozóin, illetve az általuk biztosított lehetőségek között felnövő generációkon múlik.
A probléma súlyát érzékelve az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) a 2011-2020-as időszakot a Biológiai Sokféleség Évtizedének (UN Decade on Biodiversity) nyilvánította, annak érdekében, hogy minden szinten ösztönözze a biodiverzitás megőrzése érdekében tett erőfeszítéseket, és a lehető legszélesebb körben tudatosítsa ennek fontosságát.
A Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége (MABOSZ) tagkertjeivel együtt büszke arra, hogy évtizedek óta, közös erővel, kiemelkedően járul hozzá a növényi sokféleség megőrzéséhez és megismertetéséhez Magyarországon. Ezzel betölti ex situ fajmegőrzési küldetését, egyben nagy mértékben hozzásegíti hazánkat a nemzetközi és hazai vállalások és célkitűzések teljesítéséhez.

Jelen kiadvány a MABOSZ 2012-ben azonos címmel megjelent, igen sikeres hiánypótló kiadványának bővített és átdolgozott kiadása. Örömünkre szolgál, hogy terjedelmi növelését a szakmai tartalom kiteljesítése mellett az elmúlt évtizedben a hazai gyűjteményes kertek ex situ megőrzés terén végzett munkájának komoly eredményei, a sikeres projektek és a fenntartott védett fajok körének nagyarányú bővülése is indokolttá tette. Szövetségünk továbbra is minden lehetőséget meg kíván ragadni, hogy elősegítse a magyar botanikus kertek és arborétumok szakmai munkájának és sokrétű tevékenységének fejlődését és a szakmai közösség erősödését, ahogy az elmúlt három évtizedben is tette.

A kiadvány szándékaink szerint mindazok számára informatív és hasznos, akik veszélyeztetett növényfajok megőrzésével foglalkoznak.
A pdf változat már elérhető a MABOSZ honlapján, ill itt:  ExSitu növénymegőrzés Mabosz (3,2 MB pdf.)

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás