A rovat kizárólagos támogatója

A Magyar Természettudományi Társulat gondozásában megjelent a “Geoparkok Magyarországon” című kiadvány, melyben a díszhelyet a határon átnyúló Novohrad-Nógrád Geopark kapta.A 340 oldalas, A/5 formátumú, alig 60 dekát nyomó (minden hátizsákban kényelmesen szállítható, így praktikus terepkalauzként is használható), ízléses tipográfiájú kötet a két hazai UNESCO Globális Geopark (Novohrad-Nógrád és a Bakony-Balaton), valamint a tervezett Bükk-vidék Geopark összesen 107 helyszínét, geoturisztikai attrakcióját mutatja be egységes szemlélettel, tudományos alapossággal. A gazdagon illusztrált hiánypótló kötetet Dr. Tardy János szerkesztette.

Az elsősorban természeti értékeket őrző nemzeti parkokról talán még csak-csak hallott a természettudományokban járatlan magyar olvasó is, ám a geopark kifejezést valószínűleg csak kevesen hallották és ismerik. Míg a nemzeti park elnevezés csaknem másfél évszázaddal ezelőttről, 1872-től, bolygónk első nemzeti parkjának, a Yellowstone Nemzeti Parknak a létrehozásától “datálódik”, a geopark ténylegesen a harmadik évezred “találmánya”. Az Európai Geopark Hálózatot az UNESCO együttműködésével 2000-ben hozták létre, a Globális Geopark Hálózat 2004-ben alakult meg. 2020 őszén a hálózathoz 44 ország 161 geoparkja tartozott, közülük az Európai Geopark Hálózat 26 ország 81 UNESCO Globális Geoparkját tömöríti, köztük két magyarországi geoparkkal. A magyarországi geoparkok szakmai koncepcióját 2019 decemberében fogadta el a természetvédelemért felelős miniszter. De mit is fed valójában a geopark kifejezés? Erre a könyv szerkesztőjétől már az első oldalakon tömör, frappáns választ kapunk: “A geopark lényegében egy új alapokra helyezett térség-, ill. vidékfejlesztési koncepció típusa, hiszen olyan nagyságú, gazdaságilag életképes területet ölel fel, ahol elsősorban a földtudományi értékek vonzerején, valamint biológiai, régészeti, antropológiai, néprajzi, továbbá egyéb kulturális és történelmi értékek gazdag kínálatán is alapuló fenntartható, környezetbarát turizmus (geoturizmus) valósítható meg, mely a térség gazdasági felemelkedésének szolgálatába állítható.”

A 340 oldalas, A/5 formátumú, alig 60 dekát nyomó (minden hátizsákban kényelmesen szállítható, így praktikus terepkalauzként is használható), ízléses tipográfiájú kötet a két hazai UNESCO Globális Geopark (Novohrad-Nógrád és a Bakony-Balaton), valamint a tervezett Bükk-vidék Geopark összesen 107 helyszínét, geoturisztikai attrakcióját mutatja be egységes szemlélettel, tudományos alapossággal. Az 1619 km2 -en (ebből 1284 km2 Magyarországon) elterülő Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark a világ első, országhatárokon átnyúló geoparkja, összesen 64 magyarországi és 28 felvidéki település földtani, természeti, történeti, kulturális örökségét, palóc hagyományait ápolja és bemutatva őrzi. Fenntartója a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

A kötet segítségével 37 látványos helyszínt ismerhetünk meg ill. kereshetünk fel. A 3244 km2 -en elterülő Bakony-Balaton UNESCO Globális Geopark területén 151 település található, magába foglalja a Balaton-felvidéki Nemzeti Park jelentős részét, a Magas-bakonyi és a Somló tájvédelmi körzetet, valamint 20 természetvédelmi területet és 10 természeti emléket. Alapítója és fenntartója a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság. A kötetben 35 helyszínnel szerepel. A tervezett Bükk-vidék Geopark 2817 km2 -en jött létre, 109 település tartozik a területhez, a Bükki Nemzeti Park egésze, a Lázbérci és a Tarna-vidéki Tájvédelmi körzet egy része, valamint 6 természetvédelmi terület – összesen 35 geoturisztikai attrakció.

A könyv egyik erénye az egységesség. A három geoparkot bemutató főfejezetek először egy egy áttekintő földtani térképen mutatják be az adott geopark elhelyezkedését, a fejezetben később részletesen bemutatott attrakciók helyét és sorszámát, valamint a geoparkban lévő látogatóközpontok helyét. Az egyes attrakció-helyszínek részletes bemutatása is az egységes szerkesztési szemléletet tükrözi. Ennek megvalósítása önmagában sem lehetett könnyű feladat, hiszen 28 (!) szerző munkáját kellett a szerkesztőnek összehangolnia. Mind a 107 helyszín bemutatása egy-egy szemléletes, praktikus információkat tartalmazó “ablakkal” kezdődik, melyben kis piktogramok és rövid, tömör szövegek utalnak a védettség jellegére, a képződmény jellegére, típusára, geoturisztikai jelentőségére (pl. tanösvény, bemutatóhely, látogatóközpont), a helyére és megközelítésére. Feltüntetik a helyszínre való belépési pont/kapu földrajzi GPS koordinátáit, valamint a látogathatóságot. Az információs ablakban kapott helyet a helyszínt jelző (a megközelítést elősegítő) részletesebb térképkivágat is, mely feltünteti a jelzett turistautakat, a tanösvényeket, a bemutatóhelyeket és a látogatóközpontokat. Az egységes szemlélet természetesen a szöveges leírásokban is jelentkezik. Minden helyszínen rövid bemutatásra kerülnek az adott tájegységek, a helyszín földtani felépítése, fejlődéstörténete, az élő természeti értékek, a veszélyeztetett növény- és állatfajok, valamint – helyszíntől függően – a kultúrtörténeti, kulturális és épített örökségek (pl. várak, vármaradványok, kastélyok, vallási turizmus kegyhelyei), esetenként a szellemi örökségek (pl. palóc örökség, bányászhagyományok).

A 107 helyszín bemutatását több mint 500 színes fénykép (39 fotós munkája), valamint magyarázó rajzos szelvények, tömbszelvények teszik szemléletessé és könnyen követhetővé. És ha esetleg a könyvet lapozgató vándor már nem emlékezne pontosan a középiskolai földrajzórákon tanultakra, a szövegben előforduló idegen szakkifejezések magyarázatát megtalálja a könyv végén. Ha pedig valakinek az érdeklődését annyira felkeltették a leírások, hogy szeretne még többet megtudni egy-egy adott témáról, az Ajánlott magyar nyelvű irodalom listából kiválaszthatja a megfelelő kötetet vagy éppen honlapot. A könyv előszavából idézünk: “Vándor, ki itt vagy, hunyd be szemed…! Hatalmas tenger hullámzik, a felcsapó víz helyenként sziklákat bont, máshol csendesen terül el a parton, majd húzódik vissza finom homokpartot hagyva maga után. Máskor tekergő folyókat látsz, amelyek széles deltatorkolattal jutnak be egy kiterjedt állóvízbe. Valamikor itt kisebb-nagyobb dinoszauruszok éltek, kergették egymást, hódították meg a tengert, és uralták a szárazföldet. Pereg a kép, és máris hatalmas, robbanásos kitöréseket mutató vulkánok kerülnek a színtérre, a gyorsan mozgó piroklaszt-árak mindent elsöpörnek, a táj egyhangú szürke színbe öltözik. De vannak látványos vulkánkitörések is: lávatűzijáték, lávaszökőkút és lávató fénye festi vörösre az eget. Vándor, nyisd ki szemed, és láss csodát: mindezeknek az eseményeknek és még továbbiaknak a tanúi, a kőbe zárt történetek hordozói itt vannak! Itt vannak hazánkban, itt vannak és felfedezésre várnak!” Ebben a felfedezésben nyújt segítséget e nagyszerűen megszerkesztett, tartalmas, hazánk földjének alaposabb megismerésére inspiráló, praktikus formátumú tanulmánykötet, mely nem hiányozhat a kirándulást, túrázást, utazást kedvelő vándorok, tanulmányi kirándulásokat szervező pedagógusok könyvtárából (és hátizsákjából). Lerner János

A kötet ára 4000 Ft.  Átvehető a Magyar Természettudományi Társulat Titkárságán  (1137 Budapest, Jászai Mari tér 4/a I. em.) 9.00-15.00 között, a járvány miatt előzetesen egyeztetett időpontban.
Érdeklődni: Kovács Eszter ügyv. igazgató 06 30 296 4556  vagy +36 1 266 1101

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás