A rovat kizárólagos támogatója

A szerző a gleccsereket tartja az éghajlatváltozások legfontosabb jelzőjének. A jégárak nem az időjárás szeszélyeit tükrözik, hanem több évtized légköri hőmérséklet-és csapadékviszonyait. Az Antarktisz kivételével személyesen járta be az összes kontinens fontosabb gleccsereit, dokumentálva, fotózva és filmezve azok rövidülését. Meggyőződésévé vált, hogy az utolsó másfél évszázad alatt nagymértékben emelkedett a földi légkör hőmérséklete.

Hangsúlyozza, hogy önmagában ez a trend csak a felmelegedés tényére utal, arra nem alkalmas, hogy eldöntsük, a felmelegedési folyamatban mekkora a spontán, természetes klímaváltozás, illetve az emberi civilizáció szerepe. Az album jellegű könyv a gleccserek klímajelző szerepéről szól, nem kívánja a tankönyvekben a gleccserekről szóló geográfiai leírások közlését felvállalni. Egyetemi tankönyvekben bőséges glaciológiai fejezetek találhatók, de a szerzőnek nincs tudomása arról, hogy a gleccserekről, mint klímajelző objektumokról valaha is íródott és megjelent volna könyv Magyarországon. A témában viszont korábban több saját cikke és publikációja jelent meg, sőt filmet is készített Tovatűnő jégvilág címen.

Mint az ENSZ környezetvédelmi programjának, a UNEP-nek egyik magyar klímanagykövete, személyes megfigyeléseit összevetette a UNEP gleccserekre vonatkozó adattárával, amely terepi elmérések mellet elsősorban műhold felvételek segítségével készült a Föld több mint százezer jégárjáról. Néhány kivételesnek tekinthető esettől eltekintve megfigyelései harmonizáltak a UNEP adataival.

Dr. Juhász Árpád a természettudományos ismeretterjesztés egyik legismertebb hazai képviselője. Geológusként diplomázott. Dolgozott a Természettudományi Múzeum Ásvány- és Kőzettárában, majd hét évig a kőolajkutatásban, azt követően 16 éven át a Természettudomány Stúdió igazgatója volt. Már 23 évesen rádióelőadásokat tartott, 25 évesen televíziós műsort vezetett. 1986-tól a Magyar Televízió természettudományi szerkesztőségének vezetője, később a Delta produceri iroda vezetője lett. 1997-től a TV2 főszerkesztője, majd közszolgálati tanácsadója.
Számos kitűntetés tulajdonosa. A gleccserekről szóló könyvével együtt eddig 19 könyve jelent meg. Televíziós munkája mellett megtartotta kapcsolatát a tudományos kutatással, amelynek keretében a gleccserek éghajlatjelző szerepével foglalkozott.

Ízelítő a könyvből – pdf (20 MB) betekintő >>>

Nemzeti Tankönyvkiadó Zrt. 2012 december

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás