A rovat kizárólagos támogatója

Az alkotmányos demokrácia egyik alapkövetelménye az államhatalom működésének átláthatósága – ami viszont elképzelhetetlen az aktív, jogaikat gyakorló polgárok nélkül. Az információs nyilvánosság kiteljesedésének egyik akadálya az adatkezelő szervek ösztönös ellenállása, a másik, hogy annak jelentőségét a polgárok és a civil szervezetek többsége még maga sem ismerte fel.
Kalas György most megjelent „Nyugat-dunántúli Üvegzsebkönyv” c. kiadványa részletesen és közérthetően világítja meg az információs jogok jelentőségét és szakmai-jogi hátterét.

A brosúra címe ugyan Nyugat-dunántúlra utal – a közérdekű adatkikérések gyakorlása, a döntéshozatalban való aktív részvétel azonban nem régiókhoz kötött jogászkodás – hanem egy demokráciában általánosan elvárt cselekvési forma. A demokrácia ugyanis (így tanultuk) aktív, felelős polgárokat feltételez – akik a közügyekben tájékozottak és személyesen akarnak részt venni azok intézésében.

A kiadvány :

– közvetlenül a civil szervezeteket és a polgárokat szólítja meg,
– az általános adatbeszerzési tudnivalók után önálló fejezetben foglalkozik az önkormányzatok működésének nyilvánosságával, illetve az adatkezelő szervek aktív információs kötelezettségével,
– az Aarhusi Egyezmény szellemében a kiadványban visszatérően jelennek meg a környezetvédelmi hivatkozások és a nyilvánosság döntéshozatalban való részvételéneki lehetőségei, korlátai is

A Norvég Civil Támogatási Alapnál támogatást nyert „Jogod van!” c. projekt keretében megjelent Üvegzsebkönyv elektronikus formában az Ökológiai Stúdió honlapján érhető el. Ugyanide telepítettük a közérdekű adatkérések és döntéshozatalban való társadalmi részvétel gyakorlatát segítő „Iratmintatárat” (a brosúra és a hivatkozott minták is levehetők, felhasználhatók).
Üvegzsebkönyv (557 KB pdf.)

Kiadványunkat azzal a meggyőződéssel ajánljuk a polgárok és a civil szervezetek figyelmébe, hogy az információs jogok kiteljesedésével javulhat a részvételi demokrácia gyakorlata, nőhet a közfeladatot ellátó szervek átláthatósága, visszaszorulhat a korrupció – és új lendületet kaphat a szolgáltató közigazgatás kiteljesedése.

Győr, 2014. február
Ökológiai Stúdió Alapítvány , Győr

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás