A rovat kizárólagos támogatója

Az EMLA Egyesület egy a környezetvédelmi jog és a környezeti management kérdéseivel foglalkozó non-profit társadalmi szervezet, amely munkáját országos, európai és nemzetközi szinten végzi. Az EMLA 2019 február végén jelentette meg ingyene Útmutató a jogorvoslati jogok gyakorlásához című lakossági tájékoztató kiadványát.

A kiadvány az International Visegrad Fund támogatásával valósult meg. Célja, hogy elősegítse a lakossági jogérvényesítést környezeti ügyekben, és az ügyféli jogok gyakorlásához útmutatót adjon.

Jogorvoslathoz való hozzáférés a környezeti információkérések vonatkozásában Jelentősége van, hogy sem az Aarhusi Egyezmény, sem a Környezeti InformációsIrányelvnem köti az ügyféli jogot sem állampolgársághoz, sem lakóhelyhez, sem pedig a tevékenységvégzésénekhelyéhez. 
Az Irányelv 6.cikke úgy fogalmaz, hogy „bármely kérelmező”,aki környezeti információ irántikérelmetterjesztett elő, jogosult kell, hogy legyen egy felülvizsgálatieljárás megindítására. A „kérelmező” kifejezést nagyon egyszerűen írja körül az Irányelv2(5) bekezdése, miszerint „a környezeti információt kérelmező bármely természetes vagy jogi személy”.Jogorvoslathoz hozzáférés a részvételi jogok vonatkozás

 A kiadvány elérhető az EMLA honlapján >>>

  Vagy itt letölthető:   Útmutató a jogorvoslati jogok gyakorlásához (1,14 MB pdf.)

 

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás