A Dunazug hegyeinek millióéves históriája – A Kevélyek /túra/

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2020. április 11. - 2020. április 11.

Helyszín: Budakalász, mészkőfennsík, Kevély-nyereg, NagyKevély, Üröm, Csókavári kőfejtő, Róka-hegy, Csillaghegy

URL: részletek a park FB oldalán >>>

A “Dunazug hegyeinek, völgyeinek millióéves históriája” c. előadáshoz kapcsolódó második kirándulást 2020 április 11-én, szombatra szervezzük.. Reggel 9 órakor találkozunk a Budakalász Lenfonó HÉV állomáson. Innen a budakalászi édesvízi mészkőfennsíkon (a kőbánya érintésével) áthaladva megkezdjük a kapaszkodást a Kevélyek vonulatára. A Kevély-nyeregig több barlangot is érintünk, majd a Nagy Kevély csúcsán érjük el a túránk legmagasabb pontját. Innen az Ezüst Kevélyen ereszkedünk lefelé, a Szabó József barlang és az ürömi homokkőbánya mellett. Az ürömi Csókavári kőfejtő és a szintén ürömi Laposkő bánya környezetvédelmi és geológiai szempontból is érdekes helyszínek. Csillaghegy felé haladva még meglátogatjuk a Rókahegy-i geológiai bemutatóhelyet is.

A túra várható hossza kb 19,0 km. A szintkülönbség is jelentős lesz, a túra magassági profilját csatoljuk.

Ez a kirándulás majd 220 millió év földtörténetéből nyújt egyszerre tartalmas ízelítőt, ahol a legfiatalabb édesvízi mészkő, majd egy közel 30 millió éves, azóta eltűnt tenger partján lerakódott kavicsok titkai szintúgy feltárulnak, mint a Tethys-óceán afrikai partjainál több kilométer vastagon felhalmozott mészkő és dolomit rétegei, vagy az eocén korszak melegvízű tengerének burjánzó élővilágának nyomai. Lesz még szó a Budai termálvíz forrásokról, környezetszennyezés által érintett területekről, széndioxidos barlangról, zsombolyokról, cápafogakról.

A túrát Gerstenkorn András, geológus vezeti. További információkat az andras.gerstenkorn@gmail.com e-mail címre írt levéllel kérhettek.

A túrán a részvétel ingyenes.

Várunk Mindenkit szeretettel.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás