A Dunazug hegyeinek millióéves históriája – tavaszi nyitány /túra/

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2020. március 28. - 2020. március 28.

Helyszín: Vasas-szakadék, Kő-hegy (Szentendre-Pomáz között), Lajosforrás, Holdvilág-árok, Oszoly, Ziribári-hegy, Macska-barlang, Csobánka

URL: részletek a park FB oldalán >>>

A Dunazug hegyeinek és völgyeinek millióéves históriája c. előadáshoz kapcsolódó első tavaszi kirándulásunkat 2020 március 28-án, szombaton tartjuk. Találkozzunk a Dömörkapuig közlekedő busz lajosforrási elágazásánál lévő buszmegállóban. Ha jól láttam 9:25-re ér oda a busz. Javaslom (aki jön), ezzel a busszal és busszal érkezzen, mert Csobánkán fogjuk a túrát befejezni.

A túra várható hossza kb 23,5 km. A szintkülönbség jelentős lesz.

A lajosforrási elágazástól a Kő-hegyi turistaházig (kilátóig), majd a Vasas-szakadék érintésével Lajosforrásig megyünk. A Nagy Csikóvárat északról megkerülve, végigmegyünk a Holdvilág árkon, majd Csobánkán (Oszoly sziklák alatt) átvágunk a Ziribári-hegyre és visszatérünk Csobánkára. Útközben még érintjük az előadáson is említett Kiss Péter- és Macska-barlangot is.

Nagyon sok mindent fogunk látni ezen a túrán. Az első részben a vulkanikus Szentendre-Visegrádi-hegységben haladunk, a Kő-hegy hatalmas, lejtőkön lezúduló vulkáni blokkokat magába záró kőzeteit láthatjuk, majd a Holdvilág-árok völgykitöltései közel 16 millió éve lezúduló vulkáni törmelékár megannyi emlékét tárják fel. Átnyargalva Csobánkára már a Pilisben járunk, ahol mind az Oszoly, mind pedig a Hosszú hegyhez délről csatlakozó Ziribári-hegy 220 millió éves mészkőszirtjei magasodnak. A terület barlangokban is bővelkedik, melyekből néhánynak a bejárata mellett fogunk elhaladni, mielőtt a túrát Csobánkán fejezzük be. Könnyen lehet, hogy a Pilis következő jelentős mértékű barlangi feltárásai ezen a környéken fognak megvalósulni.

A túrát Gerstenkorn András, geológus vezeti. További információkat az andras.gerstenkorn@gmail.com e-mail címre írt levéllel kérhettek.

A túrán a részvétel ingyenes.
Várunk Mindenkit szeretettel.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás