Az erdők jövője – a jövők erdei – kiállítás

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2011. május 18. - 2011. június 24.

Helyszín: Millenáris Park Budapest Lövőház u. 35

Lezárult a WWF és a Tetra Pak által meghirdetett környezetvédelmi pályázat, melynek munkáiból május 18-án kiállítás nyílt a Millenárison, s egy hónapon át ingyenesen tekinthető meg a kulturális központ látogatói számára. A februárban, 6 kategóriában (grafika, építészet, közlekedés, élő erdő, film és használati tárgyak) meghirdetett pályázatra olyan műveket vártak, melyek bemutatják, hogyan képzeljük el a jövőben az erdők sorsát, ember és erdő kapcsolatát. A beérkezett pályamunkákat a WWF és a Tetra Pak képviselői mellett szakmai zsűri, Réz András kritikus, Bánáti Gábor formatervező, Kismarty Balázs kreatív szakember és Lomniczi Gergely erdőmérnök, a Pilisi Parkerdő képviselője értékelte. A nyertesek díjazása a kiállítás megnyitójával egy időben zajlott, s Eric Schmid, a Tetra Pak Duna régiójának vezérigazgatója is ekkor nyújtotta át különdíjként a 350.000 forintos „Green Art” művészeti ösztöndíjat.

Az erdők nemzetközi évének jegyében a WWF és a Tetra Pak célul tűzte ki, hogy elgondolkodtassa a magyar lakosokat, hogyan képzelnek el egy erdei sétát 100 év múlva. A 6 kategóriában meghirdetett alkotói pályázatra jelentkezők különböző képet festettek a jövő erdeiről, melyet május 18. és június 24. között a Millenáris Pixel-Galériáján állítanak ki a szervezők.

„Az erdő nem csak egy fával borított terület, hanem egy sokszínű életközösség, amely számtalan állat- és növényfaj otthonául szolgál, biztosítja a talaj számára a szükséges védelmet az erózió ellen, ezen kívül fűtőanyaggal is ellátják azokat a háztartásokat, amelyeknek más erőforrás nem áll rendelkezésére” – fogalmazott Figeczky Gábor, a WWF Magyarország megbízott igazgatója. „Szívet melengető látni, hogy vannak pályázók, akik valóban elgondolkodnak és alkotnak, a kiállítás segítségével pedig látogatók sokasága figyelhet fel az erdők fontosságára.”

A szakmai zsűri megosztott első helyezést ítélt meg 2 ifjú alkotó, Debreczeni Dániel és Ruzics Csilla között, a Tetra Pak „Green Art” Művészeti Ösztöndíját pedig Goy András nyerte el, egy újrahasznosított dobozokból készült reluxa tervezésével. Az alkotók a május 18-i hivatalos megnyitón vehették át díjaikat, mely az ösztöndíj mellett exkluzív erdei kirándulást és egyéb tárgyi nyereményeket jelentett.

„A művészet lehetőséget teremt arra, hogy a környezetvédelem témája megérintse az embereket, rávilágítson arra, hogy nem lehetünk passzívak a természetvédelem területén” – mondta Eric Schmid, a Tetra Pak Duna régiójának vezérigazgatója. „A különdíj nyertese kreatív utat mutatott a környezetvédelem felé, mivel alkotásával az italos kartondobozok újrahasznosítására világít rá, ez pedig összecseng a Tetra Pak környezetvédelmi törekvéseivel” – tette hozzá a vezérigazgató.

Az italos kartoncsomagolások gyártójaként a Tetra Pak nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre. A csomagolóanyag előállításához szükséges fát olyan erdőgazdálkodásokból szerzi be, melyek kiemelt figyelmet fordítanak a fenntarthatóságra. 2010-ben a vállalat által világszerte gyártott italos kartondobozok 40%-a a Forest Stewardship Council™ (FSC) által tanúsítva került forgalomba. Az FSC védjegyet viselő termékeket független tanúsító szervezetek tanúsítják, így biztosítva a fogyasztót, hogy azok olyan erdőgazdaságokból származnak, melyek eleget tesznek a jelen és jövői generációk társadalmi, gazdasági és ökológiai igényeinek, lehetővé téve, hogy a fogyasztók vásárlási döntéseik révén támogassák a felelős erdőgazdálkodást. A Tetra Pak immár 4. éve működik együtt a WWF Magyarországgal, melynek kapcsán támogatta erdei tanösvények felújítását, 2008 óta pedig a Budai-hegység erdőinek újraélesztésében segíti a környezetvédelmi szervezetet.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás