Bababaglyokat akarunk!

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2012. március 03.

Helyszín: Nyíregyháza-Sóstófürdő

URL: további információk, részletek >>>

Március 3-án újabb önkéntes odúkészítési akcióra várunk minden érdeklődőt az Erdei Tornapályára. Ezúttal kiemelten a baglyok számára barkácsolunk költőodúkat.

Kevesen tudják, hogy fészekodúkkal nem csak a kis énekesmadaraknak, hanem a bagolyféléknek is tudunk segíteni. Ez manapság különösen fontos, hiszen a természetben egyre kevesebb az olyan idős fa, ahol akkora odú képződik, amelyben fel tud nevelődni egy komolyabb bagolycsalád. Ezek a pocok- és egérpusztító az éjszakai ragadozók ugyanakkor nagyon fontosak az erdei életközösség, de a mezőgazdasági kultúrtáj egészséges működése szempontjából is.

A Sóstói-erdőben elsősorban a macskabagoly (védett!) és az erdei fülesbagoly (védett!) figyelhető meg, de előfordul a nyíltabb területeket kedvelő kuvik (fokozottan védett!) és a gyöngybagoly (fokozottan védett!) is.

Odú segítségével erdős területeken a macskabagoly, tanyás vidékeken a kuvik megtelepedését segíthetjük. Előbbi faj számára nagy méretű (kb. 70*30 cm), kerek röpnyílású hagyományos "doboz" odú készül, míg a kuvik hosszúkás (1 méter), henger keresztmetszetű költőládában telepszik meg.

Mostani programunkon ezt a két odúféleséget fogjuk összeállítani, terveink szerint 6 darab macskabagoly- és 3 kuvikodút (és néhány odút énekesmadarak számára). Ezeket majd később helyezzük ki, nem csak a Sóstói-erdőbe, hanem például az Oláh-rét Természetvédelmi Területre és Egyesületünk tanyájára is.

2012 március 3-án szombaton ezért 9:30-tól összegyűlünk az Erdei Tornapályánál odúkat készíteni. Mindenkit szívesen látunk, aki segít fűrészelni, csavarozni, fúrni, faragni, szögelni. A szükséges anyagokat, szerszámokat valamint egy kis forró frissítőt, harapnivalót biztosít a szervező E-misszió Egyesület, és a Nyírerdő Zrt. is nyújt segítséget. A gördülékenyebb lebonyolítás érdekében természetesen örömmel vesszük, ha önkénteseink is hoznak egy kis forró teát, szíverősítőt, nassolnivalót, továbbá bármikor-jól-jöhet típusú barkácsolós eszközöket (akkus fúró, fogó, kalapács, stb.).

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás