BIDF 2023 dokumentumfilm fesztivál

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2023. január 21. - 2023. január 29.

Helyszín: Budapest + 10 hazai város

URL: a fesztivál honlapja

Január 21-29. között ismét Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál lesz a Mammut moziban és 10 vidéki városban. Idén lesznek nagyon komoly filmek a környezetvédelem témában is.

Ízelítőül néhány zöld alkotás: 

A norvég fejfájás / Norwegian Headache

Norvégia  2021, ’58

Norvégiában tüntetni nagyon más, mint a világ számos, nem demokratikus, országában. De mégis, mi okoz a norvégoknak, különösen a fiataloknak fejfájást? Jólét, vagy jóllét? Ezzel a dilemmával kénytelen szembenézni a világ legnagyobb kőolajexportőrének számító ország és a norvég bíróság, miután fiatal klímaaktivisták példátlan pert indítottak a norvég állam ellen. Az ország elsődleges bevételét, egyben kivételes gazdagságát biztosító olajkitermelés szerintük ugyanis veszélyezteti a jövő nemzedékek – alkotmányban is rögzített – jogát a tiszta és egészséges környezethez. A norvég bíróságnak nem pusztán két, ellenérdekelt fél érdekeit kell mérlegre tennie, hanem jóval többet: az egyik serpenyőben az ország megélhetése és lakóinak életszínvonala, míg a másikban az óceán, az élővilág, végső soron a következő generációk jövője van.

előzetes:

Rendező:   Rune Denstad Langlo (sz. 1972.) norvég dokumentumfilm-rendező és -író. Legkorábbi alkotásai közé tartozik a Too Much Norway (2005) című dokusorozat és a 99% Honest (2008) című egész estés dokumentumfilm. Rune első nagyjátékfilmje, a North 2009-ben elnyerte a Berlinale Panorama kritikusainak díját. Ugyanebben az évben a Tribeca Filmfesztiválon a “Legjobb feltörekvő filmesnek” választották. Második nagyjátékfilmje, a Chasing the Wind (2013) nagyszerű kritikákat kapott, és világszerte fesztiválokon vetítették. Az utóbbi években a legtöbb műfajban mesteri munkát végzett, többek között a Foul (2014) című rövidfilmben és a Geir Henning Hoplanddal közösen rendezett Aquitted (2014) című drámasorozatban. Welcome to Norway című egész estés vígjátékát 2016-ban mutatták be.

vetítések:
01.24. kedd 17.45 Mammut
01.25. szerda 17.45 Mammut

—————————————–

Vérző sziget / Delikado

Ausztrália, 2022, ’94

Motorosfűrészek visítása hasít az édenkertnek tűnő esőerdő csendjébe. A Fülöp-szigetek egyik idilli, turisták tömegeit vonzó trópusi szigete, Palawan, közelről sokkal inkább pokol mint paradicsom: a világörökséghez tartozó esőerdők fáit illegális fakitermelők – korrupt üzletemberek és még korruptabb politikusok, köztük a drogellenes harca címén ezrek életét kioltó Duterte elnök cimborái – pusztítják. Amikor helyi lakosok egy elszánt csoportja megpróbálja őket megakadályozni ebben, a hatalom és a pénz urai nem kegyelmeznek. Bátorság, kitartás és néhány csavarhúzó a fegyverekkel szemben? Az élő környezet megmentése még sosem volt ilyen veszélyes… 

Előzetes:

Rendező: Karl Malakunas  filmes és újságíró, aki két évtizede Ázsiában dolgozik: a francia hírügynökség (AFP) ázsiai és csendes-óceáni térségben illetékes főszerkesztő-helyettese Hongkongban. Munkáiban környezetvédelmi kérdésekkel, konfliktusokkal, természeti katasztrófákkal és politikai felfordulásokkal foglalkozik. Részt vesz a Sundance Institute dokumentumfilmes programjában, és az SFFILM Vulcan Productions környezetvédelmi ösztöndíjának nyertese. Nyolc évig élt a Fülöp-szigeteken, és dolgozott az AFP manilai irodavezetőjeként. Az ekkor szerzett tapasztalatait, kapcsolatait és az országról szerzett mélyreható ismereteit használta fel első egész estés filmje, a Delikado elkészítéséhez. 

vetítések:
01.25. szerda 13.30 Mammut
01.26. csütörtök 11:00  Mammut
01.27. péntek 20:00 Mammut
01.28. szombat 17:45  Mammut
01.29. vasárnap 18:00 Mammut

————————————————————

A bálna íze 

Brutális tradíció festi vérvörösre minden évben a Feröer-szigetek festõi, fjordok-szabdalta szigetcsoportjának parti vizeit: az augusztusi „Grind” idején több száz, halászhajókkal a partig űzött pilótabálnát (állattani besorolása szerint gömbölyűfejű delfint) mészárol le a helyi közösség egy sajátos ünnepség kíséretében. Látjuk, ahogy a Greenpeace Sea Sepherd aktivistái évek óta küzdenek e szabadtéri vágóhídnak gúnyolt, kegyetlen szokás ellen, miközben a film főhősei, tisztes polgárok és gyermekeik számára teljesen természetes, hogy bálnahús a vasárnapi ebéd. Miért, legyen inkább Amerikából importált hamburger? Dobjanak el egy több mint ezeréves, még a viking idõkből eredő hagyományt? Mennyire van létjogosultsága a 21. században az egykor a túlélést, és a közösség egész évnyi élelmét biztosító öldöklésnek? Van-e joga egyáltalán kérdéseket feltenni azoknak, akik más állatokat fogyasztanak? Avagy: mit együnk, honnan és milyen áron?
https://bidf.hu/movies/show/575

01.27.  péntek   17:00 Mammut
01.28. szombat  20:15  Mammut

Részletek a fesztivál honlapján: https://bidf.hu/

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás