Design Workshop a Rómaiért

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2019. július 08. - 2019. július 14.

Helyszín: Külker Evezős Klub

URL: esemény FB oldala

A Római-part sorsa iránti felelősségtől vezérelve 2019. július 08-14. között tudományos kutatás alapú tervező- és műhelytábort szervezünk.

Felkérésünk eddigi elfogadói között tudhatunk már többek között olyan kiváló szakembereket, mint Bogárdi István professzor, Csemez Attila, Csók László, Körmendy Imre, a MUT korábbi elnöke, Simonffy Zoltán, Sztojcsev Zsolt infrastruktúra- építőmérnök, Tóth Zsolt erdőmérnök.

A kutatás-tervezés célja, hogy a Római-part körül az utóbbi hónapokban tapasztalható átmeneti megnyugvást mutató időszakot kihasználva feltárja és szisztematikusan rendezze a Nánási út/Királyok útja, Barát-patak, Duna-part, Aranyhegyi-patak által határolt mintegy 70ha-os terület (a továbbiakban Római-part) történeti, természeti és épített értékeit, valamint az árvízveszéllyel kapcsolatos körülményeket, majd mindezek tükrében, az elmúlt évek szakmai, jogi, civil és egyéb szervezetek által feltárt tények és szempontok felhasználásával a teljes Római-part rehabilitációjára és jövőképére vonatkozóan a döntéshozók számára segítő szándékú javaslatokat és alternatívákat dolgozzon ki, beleértve a teljes Csillaghegyi öblözet árvízvédelmi helyzetének megnyugtató, biztonságos és  hosszútávú rendezési lehetőségeit is.

Fontosnak tartjuk tudatni, hogy a workshop dedikáltan  semmilyen szervezethez vagy politikai formációhoz nem kapcsolódik, így biztosítva azt az alkotói szabadságot, ami minden szakmai munka alapja. Mindezek mellett természetesen a résztvevő szakemberek a lehető legszélesebb szakmai körből érkeznek, és a workshopra meghívást kaptak az érintett önkormányzatok képviselői is, megvalósítva a dialógus kultúráját ebben a társadalmi projektben is.

A jogszabályi keretek között történő tervezés különböző, a témához közvetlenül és közvetve köthető szakterületek (városfejlesztés/urbanisztika, közlekedés, árvízvédelem, hidrológia, geotechnika,  természet-  és  környezetvédelem, tájépítészet, kockázatelemzés, rekreáció, vagyongazdálkodás, fenntarthatóság, marketing stb.) képviselőinek lehető legszélesebb körű részvételével történne, a 21. századnak megfelelő színvonalú, jövőbemutató, innovatív megoldások kidolgozását célozva.

A formálódó szekciók:

URBANISZTIKA-JÖVŐKÉP
ÁRVÍZVÉDELEM
KÖRNYEZET- és TERMÉSZETVÉDELEM
VAGYONGAZDÁLKODÁS

Az egyhetes nyári iskola első 2 napján urbanisztikai, építész- és építőmérnök, vízmérnök, környezetmérnök, erdész, tájépítészmérnök, közgazdász, jogász szakemberek készítik fel a 20-30 fős csapatot, majd a hét hátralevő részében kisebb csoportokat alkotva, intenzív műhelymunka következik, melyet szakmai stáb felügyel, segítve a tervezőcsapatok munkáját. A tervezési/kutatási folyamat prezentációval zárul, majd rövid belső zsűrizést követően, a tábor befejeztével a kész anyagokat tematikusan bemutató kiadvány, illetve weboldal készül.

Várjuk azon tervezők, mérnökök, designerek, művészek, a témához közelálló szakemberek, valamint a Római-part jövőjéért tenni akaró civil érdeklődők jelentkezését, akik a 7 napos tervezési maratonon aktív alkotóként szeretnének részt venni egy komplex, a Római-part egészét górcső alá vevő, a társadalmi, környezeti, és gazdasági jólét jegyében megfoganó koncepció létrehozásában.

Az esemény facebook oldala 

Reméljük,  hogy  felkeltve  érdeklődését,  számíthatunk  aktív részvételére; a  további részleteket szíves válaszát követően egyeztetjük. Várjuk  ajánlását  olyan  további  szakemberekre  is,  akik  várhatóan szintén  szívesen vennének részt ebben az egyedi, izgalmas és alkotó folyamatban.

Szíves, remélhetően pozitív visszajelzését várva, Üdvözlettel a szervezők

Dr. G. Szabó István  mérnök, c. egyetemi docens
gszaboi@t-online.hu,  06309501135    

Jakabfi György okleveles tájépítész mérnök MSc
gyurijakabfi@gmail.com, 06705298737

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás