Emlősvédelmi Szakosztály alapító ülés

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2012. május 04.

Helyszín: Budapest, Ludovika tér 2-6.

A hazai emlősfajok kutatása napjainkban minden eddiginél szélesebb szakemberbázissal rendelkezik, de különböző okok miatt ezen – mind a kutatás tárgyát, mind célját, mind pedig módszertanát tekintve – szerteágazó témák országos szintű összefogását, koordinálását eleddig egyetlen hazai szervezet sem tudta eredményesen illetve hosszú távon felvállalni. Szükségesnek tűnik hát egy folyamatosan működni képes társadalmi szervezet létrehozása, melyre nézve megoldás egy olyan szervezethez való csatlakozás, ami egyfelől megfelelő adminisztratív potenciállal, kapcsolatrendszerrel és gyakorlattal bír, másrészt elég rugalmas ahhoz, hogy a hazai emlőskutatást befogadja.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület biztos és magas szintű hátteret jelent; a szervezeti keretein belül létrehozható Emlősvédelmi Szakosztály bővítené a pályázati lehetőségeket, növelné a kutatások hatékonyságát, és szorosabb együttműködést tenne lehetővé a szakterület művelői között. Az MME az emlősök védelmét a jelenleginél hatékonyabban tudná képviselni, hiszen napjainkban nincs olyan országos fórum, mely a legkülönfélébb, emlősöket érintő – nem egyszer veszélyeztető – beavatkozások, beruházások, döntések esetén fel tudná hívni a döntéshozók és a lakosság széles rétegeinek figyelmét hazánk emlősfajainak értékére, megőrzésük fontosságára.

Egy önálló szakosztály létrehozását indokolják és aktualitását kiemelik az utóbbi évtized jelentős emlőstani eredményei, melyek többek között korábban alig ismert, több esetben évtizedek óta nem látott, nem tanulmányozott, ritka emlősfajok biológiájáról szolgáltattak korábban elképzelhetetlen mértékű ismereteket. Ezek nyomán hazánk emlősfajainak természetvédelmi jelentősége is felértékelődött. A szakmai közösség széles rétegét képviselő szakosztály álláspontja meghatározó lehet különböző döntések előkészítése során illetve vitás kérdésekben, meggyőzően és hatékonyan tudná képviselni a különböző emlősfajok természetvédelmi érdekeit.

Az aktív MME tagsággal rendelkező leendő alapító tagokat 2012 május 4-én (pénteken) 15 órakor várjuk a Magyar Természettudományi Múzeum Semsey-előadótermében (1083 Budapest, Ludovika tér 2, Kiállítási Épület). (A még tagsággal nem rendelkezők számára lehetőség lesz helyszíni belépésre, amennyiben ezt a csorba@mttm.hu email címen április 27-ig előre jelzik.)

A szervezők nevében:
Csorba Gábor, Farkas János és Németh Attila

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás