Európai Hulladékcsökkentési Hét 2014

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2014. november 22. - 2014. november 30.

Helyszín: országos programsorozat

November utolsó hete egész Európában a hulladékcsökkentésről szól.

Idén november 22-30. között kerül megrendezésre az Európai Hulladékcsökkentési Hét, amelynek keretében az Európai Unió országaiban lelkes önkéntesek a saját ötleteik megvalósításával hívják fel a figyelmet a hulladék megelőzésének, a keletkezett mennyiség csökkentésének, a termékek újrahasználatának és a különböző anyagok újrahasznosításának fontosságára. A kezdeményezést Magyarországon az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (OHÜ) koordinálja.
A kezdeményezéshez, ami idén immár hatodik éve valósul meg, tavaly már több mint 12 ezren csatlakoztak. A résztvevők, miközben szerepet vállalnak bolygónk fenntarthatóságának megőrzésében, építik az őket körülvevő közösséget és a pénztárcájukat is kímélik.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét sikeres megvalósítása azért kiemelkedően fontos feladat, mert komoly társadalmi szemléletformáló szerepe van, népszerűsíti, erősíti a környezettudatos gondolkodást. Mivel a legjobb eredmény, mint mindig, most is példamutatással érhető el, és a média szerepe hatalmas társadalmunk gondolkodás-módjának alakításában, arra kérjük Önöket, vegyenek részt a kezdeményezésben saját akcióval, és felelős gondolkodású szervezet képviselőiként mutassanak példát a közönségüknek.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hétnek minden évben van egy központi témája, idén ez a keletkezett étel és élelmiszer hulladék mennyiségének csökkentése. Ehhez kapcsolódó akcióötletekkel is lehet csatlakozni, de bármilyen kreatív, a keletkező hulladék mennyiségét csökkentő ötlet megvalósítható.
A legjobb, legeredményesebb akciókat minden résztvevő ország benevezi az Európai Hulladékcsökkentési Díjra, amelyet ünnepélyes gála keretében adnak majd át a nemzetközi zsűri által kiválasztott kezdeményezések megvalósítóinak. Hazánkból tavaly a dabasi óvoda „játékok, amiből nem is gondolnád" c. projektje bekerült a nemzetközi szinten legjobb három, oktatási intézmények által megvalósított akció közé.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hétről minden szükséges információt megtalálnak a www.hulladekcsokkentesihet.hu oldalon, ahol megjelenítjük minden résztvevő szervezet logóját, címerét. Szintén ezen a weboldalon lehet regisztrálni a saját akciókat is 2014. november 15-ig. Az OHÜ munkatársai az akció lebonyolítása során minden résztvevővel személyesen tartják a kapcsolatot és segítenek bármilyen kérdésben.
Az Európai Hulladékcsökkentési Hét célja közvetett módon a környezettudatos gondolkodásmód népszerűsítése. A környezetünkre való odafigyelés ma már természetes elvárásnak számít, ezen túlmenően kötelességünk is, hiszen – a saját és a jövő generációinak érdekében is – felelősek vagyunk természetes környezetünkért, annak megóvásáért és az erőforrásainak tudatos kihasználásáért.

Kérjük, csatlakozzanak Önök is a kezdeményezéshez, és lehetőségeikhez mérten segítsenek népszerűsíteni is az akciót, annak érdekében, hogy minél többen részt vehessenek benne, és ezáltal a környezettudatos szemléletmód minél több ember számára természetes legyen.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás