Földtani és kultúrtörténeti kalandozás Városlődön és az Üveghegyen is túl

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2021. június 12. - 2021. június 12.

Helyszín: Városlőd

URL: részletek a park honlapján >>>

Szeretettel várjuk június 12-én (szombat) 10:00 órakor földtani és kultúrtörténeti térítéses geotúránkra! Jelentkezni előző nap 16.00 óráig lehet.

Városlődről induló geotúránk egy kevéssé ismert, ám egészen különleges geológiai képződményeket és páratlan kilátópontokat felvonultató útvonalon kanyarog. Lehet választani a 4 órás rövid, és a 6 órás hosszú túra között, mindkét útvonalhoz izgalmas földtani időutazás tartozik, melynek során az egyedülálló formakincs mellett több tengerborítás rendkívül gazdag megkövült élővilága is elénk kerül. Egy hangulatos alpesi atmoszférát árasztó parkból vadregényes árokban kapaszkodunk felfelé, miközben fényt derítünk az Üveg-hegy és a Fokhagyma-tető titkaira, ahol a Pannon-tó által legyalult fennsíkon különféle mészkövek és dolomitok valóságos paradicsoma fogad. A törésvonalak által szabdalt hegytetőn szinte méterről méterre más tengeraljzatok kerülnek a lábunk alá: egy ősi tenger egészen apróra tört, majd újra összeforrt kődarabjai, egy másik tenger tűzöves sziklái, egy harmadik tenger lélegzetelállítóan gyönyörű ősmaradványoktól hemzsegő tengeraljzat darabjai között járunk, mindegyikből izgalmas történeteket csalunk elő.
Hogy a tengerelöntések között hosszabb-rövidebb ideig tartó szárazföldi periódusok története is milyen színes és izgalmas lehet, a hosszú túrát bevállalók részesedhetnek: ellátogatunk egy eldugott, Marsbéli tájat idéző, karmazsin piros szikla szigetre a zöldellő erdő közepén, majd egy szultán nevét viselő, rendkívül dekoratív, csak ezen a környéken előforduló kőzetritkasággal köthetünk örökre szóló barátságot.

Helyszín: Városlőd
Ár: Felnőtt 850 Ft/fő, gyerek: 400 Ft/fő
Találkozó helye: Városlőd, Iglauer Park, GPS: 47.139715, 17.647650
Találkozó ideje: 2021. június 12. Szombat 10:00 óra
Időtartam: Hosszú túra: 6 óra; rövid túra: 4 óra
Táv: Hosszú túra: 12 km; rövid túra: 6 km.
A szakvezetett túra kizárólag a koronavírus ellen védett személyek, és a felügyeletük alá tartozó, 18. életévüket be nem töltött személyek által látogatható. A koronavírus elleni védettség igazolására kizárólag a 60/2021. (II. 12.) Korm. rendeletben meghatározott, érvényes védettségi igazolvány, illetve applikáció alkalmas.
Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna, ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
+36 30 491 0061
sardyjulia@bfnp.hu
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás