Geotúra-vezető képzés a Magas-Bakony térségében

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2020. szeptember 11. - 2020. október 11.

Helyszín: Pénzesgyőr

Legyen Ön is a Bakony–Balaton UNESCO Geopark geotúra-vezetője! Geotúra-vezető képzés indul a Bakonyalja Barátai Egyesület és a Bakony-Balaton UNESCO Geopark együttműködésével, 2020. 09. 11. – 2020. 10. 11. között (4 hétvége). 

Barangolás egykori trópusi tengerpartokon, bauxittól vöröslő szárazföldeken, kaviccsal töltődő folyómedrekben…

Régi-új képzési helyszínünk, az Öreg-Bakonynak is nevezett – szurdokvölgyekkel szabdalt hegyrögökből és medencékből álló – terület a geológiai, felszínalaktani, vízrajzi és történelmi értékek kimeríthetetlen tárháza. Az erdők sűrűjében megbúvó számtalan látnivaló közül mazsolázva említünk ősemberi menedékeket (Odvas-kői-, Száraz-Gerencei-, Zsivány- és Remete-barlang), bronzkori halomsírokat (Százhalom) és földsáncokat (Gyenespuszta), középkori várromokat (Bakonyújvár, Csesznek) és újkori létesítményeket (mészégetők, üveghuták, hajdani kőfejtők).
Utóbbiak – mesterséges feltárásként – nagyban hozzájárultak a hegység földtörténetének és a kőbe zárt ősmaradványoknak a megismeréséhez: triász kagylók, jura ammoniták, kréta csigák, eocén egysejtűek, oligocén kovás fatörzsek, pannon konglomerátumok, jégkori löszös üledékek, jelenkori forrásmészkövek…
220 millió év eseményei, különleges ősi tájak: trópusi tengerpartok, bauxittól vöröslő szárazföldek, hullám mosta sziklapartok, kaviccsal töltődő folyómedrek – mindezek (megemelt óraszámú) terepi bejárása, kialakulásuk elméleti magyarázata szerepel a színes programban.
A Cuha és a Gerence látványos szurdokai, a vad Ördög-árok mélye, víznyelők sötét torka, karsztforrások csobogó vize várja, hogy a képzés résztvevői találkozzanak velük.
Természetesen az itteni érdekes növény- és állatvilág bemutatása is célunk, hiszen a Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzetet és a védett Fenyőfői Ősfenyvest is meglátogatjuk.

2019 gtv kepzes sumeg web 2020 gtv kepzes odvasko web

A tanfolyam szervezői – az eddigi tizenkét képzés sikerességét látva nem minden alap nélkül – hisznek abban, hogy ezt az ismeretanyagot át lehet úgy adni, hogy az bárki számára érdekes és érthető legyen.

pénzesgyőri helyszínű elméleti oktatás mellett rengeteg terepbejárás is színesíti a programot, és átadjuk az igényes geotúra-vezetés fortélyait is. A 2020. szeptember 11-től kezdődően négy hétvégét érintő, összesen 68 órás képzés során természetesen nem csupán az élettelen természeti értékekről, a földtani folyamatokról esik szó: amint azt már fent is írtuk, az avatott földtudományi és természetvédelmi szakemberek előadásain túl a növény- és állatvilág legfontosabb értékeivel, és nem utolsósorban a gazdag kultúrtörténeti – ezen belül kiemelten régészeti és néprajzi – örökséggel is megismerkednek a hallgatók. Az előadók között lesz mentőtiszt is, hiszen a résztvevőknek meg kell ismerkedniük a terepi balesetek megelőzésének legfontosabb szabályaival is.

2019 gtv kepzes darvas-to web

A legfontosabb információk

Időpontok (a tanfolyam négy blokkja):
2020. szeptember 11–13. (péntek reggeltől vasárnap késő délutánig)
2020. szeptember 19. (szombat, reggeltől késő délutánig)
2020. szeptember 25–27. (péntek reggeltől vasárnap késő délutánig)
2020. október 10–11. (szombat reggeltől vasárnap késő délutánig)

Előadások helyszíne: a Pangea Egyesület Breuer László Oktatóközpontja (8426 Pénzesgyőr, Béke u. 57.; a házzal szomszédos parkoló helye Google Térképen itt megtekinthető)

Részvételi díj: bruttó 60.000,– Ft/fő

A részvételi díj nem tartalmazza az étkezések és a szállás költségét. Kedvező árfekvésű, egyszerű szállás foglalására az előadások helyszínéül is szolgáló épület tetőterében van lehetőség (a szállásfoglalást mindenki egyénileg intézi: részletek a képzés lejjebb letölthető jelentkezési lapján). Igény szerint nyilván további szállásokon is van lehetőség (ugyancsak egyénileg intézendő) foglalásra.

Az érvényes jelentkezések beérkezési sorrendje alapján dől el, hogy a jelentkezők közül kit tudunk fogadni a képzésen. Az elmúlt években tanfolyamainkon túljelentkezés volt: kifejezetten érdemes tehát minél előbb, nem csupán a jelentkezési időszak végén a jelentkezési lapot elküldeni és az előleget (30.000,– Ft/fő) átutalni, mert csak az előleg átutalásáról szóló bizonylattal/netbank kivonattal együtt érvényes a jelentkezés. A csatolt bizonylat/netbanki kivonat nélkül megküldött jelentkezéseket sajnos nem áll módunkban elfogadni! Túljelentkezés esetén természetesen a teljes átutalt összeget visszautaljuk annak a jelentkezőnek, akit már nem tudunk fogadni a képzésen (arra a bankszámlára, ahonnan utalta az előleget). A jelentkezés szükséges összes információ megtalálható a lejjebb letölthető jelentkezési lapon (így pl. az az e-mail cím is, ahova azt be kell küldeni).

00 Sumeg tersege oklevel minta web

A tanfolyamot azoknak is érdemes elvégezni, akik „csupán” önmaguk vagy környezetük örömére szeretnék terepi tudásanyagukat bővíteni, de a szervezők kiemelt célja egy olyan geoturisztikai közösség létrehozása is, amelynek tagjai „tradicionális” turisztikai kínálatukat szeretnék bővíteni ezzel az izgalmas, újszerű és hiánypótló tematikával (elég, ha arra gondolunk, milyen minőségbeli többletet kaphatnak akár pl. a falusi szálláshelyek vendégei is). A tanfolyamot sikeresen elvégzők részére geotúra-vezetői oklevelet állítunk ki.

A tanfolyamhoz kapcsolódó, a részvételhez szükséges dokumentumokat az alábbi linkekről töltheti le:

Jelentkezési lap (doc)

Képzési és terepi terv (pdf), frissítve: 2020. július 10.

A képzés kiírása (egyben A4 méretű plakát, pdf)

Információk a meghirdetett geotúra-vezetői képzéssel kapcsolatban:

Ancsin Gergely földtudományi és geoturisztikai munkatárs, pályázatkezelő asszisztens
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
Természetmegőrzési Osztály
Bakony–Balaton Geopark Csoport
Telefon: +36 70 265 8396, e-mail: ancsin@geopark.hu

Czibula György elnök
Bakonyalja Barátai Egyesület
Telefon: +36 30 919 5868 e-mail: kapcsolat@babegyesulet.hu

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás