Geotúra-vezető képzés Sümeg térségében

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2019. augusztus 19. - 2019. október 06.

Helyszín: Sümeg térsége (Csabrendek)

URL: http://www.geopark.hu/aktualis/geotura-vezeto-kepzes

Email cím: kapcsolat@babegyesulet.hu

Letölthető anyag

A Bakonyalja Barátai Egyesület, a Bakony-Balaton UNESCO Globális Geoparkkal együttműködésben geotúra-vezető képzést szervez 2019. őszén, Sümeg térségében.

A nemzetközileg elismert UNESCO Globális Geoparkunk elsődleges célja a gazdag földtudományi örökségünk megőrzése és bemutatása, mégpedig a helyben élő emberek és közösségek bevonásával, különböző ismeretterjesztő és geoturisztikai programok beindításával. E cél elérése érdekében szervezzük meg – hazánkban máig egyedülálló kezdemenyézésként – a nyílt geotúra-vezető képzéseket.

2019 gtv kepzes sumeg web

A képzési helyszín a magyar geológusok „mekkája” – közel 150 éve zarándokolnak ide tanulmányozni a hihetetlenül gazdag földtani képződményeket.
5000 éve már a köveket jól ismerő ősi tűzkőbányászok vájták agancsszerszámaikkal a sümegi Mogyorós-domb értékes nyersanyagát. Később kelta harcosok keresték a vasat, majd római légiók törték a követ a térséget átszelő utakhoz. Évszázadokon át számos mészkőfejtő termelte a középkori vár és a házak építőanyagát. Csabrendek „Kőkatlanában”fogalmat alkothatunk ennek méreteiről.

A kőbányászatnak köszönhetjük a híressé vált ősmaradványokat is. A „sümegi ősteknős” kréta kortársai pogácsa formájú korallok, tülök alakú kagylók voltak. Félméteres tornyos csigák, kéttenyérnyi osztrigák, kalapnyi tengeri sünök éltek az eocén tengerben, és akkor még nem is szóltunk a sümegi Vár-hegyet alkotó sok milliárdnyi tengeri liliomról.
Rendeki-hegy lábát három tenger (bádeni, szarmata, pannon) mosta a harmadidőszakban, de előtte még hatalmas kőgörgetegeket sodró, vad folyó kanyargott ezen a vidéken. A Pannon-tóból szigetként kimagasló Vár-hegy körül gyöngykavicsot őrölt a hullámverés. Pár millió éve tűzhányók fénye világította be a délnyugati égboltot, majd a jégkor fagyos szelei csiszolták fényesre és élesre a tundra kvarckavicsait. Nem is oly rég langyos karsztforrások ontották vizüket a Marcalt tápláló Meleg-vízbe.

csabrendeki helyszínű elméleti oktatás mellett rengeteg terepbejárás is színesíti a programot, és átadjuk az igényes geotúra-vezetés fortélyait is. A 2019. szeptember 6-tól kezdődően három hétvégét érintő, összesen 60 órás képzés során természetesen nem csupán az élettelen természeti értékekről, a földtani folyamatokról esik szó: amint azt már fent is írtuk, az avatott földtudományi és természetvédelmi szakemberek előadásain túl a növény- és állatvilág legfontosabb értékeivel, és nem utolsósorban a gazdag kultúrtörténeti – ezen belül kiemelten régészeti és néprajzi – örökséggel ismegismerkednek a hallgatók. Az előadók között lesz mentőtiszt is, hiszen a résztvevőknek meg kell ismerkedniük a terepi balesetek megelőzésének legfontosabb szabályaival is.

2019 gtv kepzes darvas-to web

A legfontosabb információk

Időpontok (a tanfolyam három blokkja):
2019. szeptember 6–8. (péntek reggeltől vasárnap késő délutánig)
2019. szeptember 13–15. (péntek reggeltől vasárnap késő délutánig)
2019. október 5–6. (szombat reggeltől vasárnap késő délutánig)

Előadások helyszíne: a csabrendeki Művelődési Ház nagyterme (8474 Csabrendek, Árpád u. 4., a polgármesteri hivatal épülettömbjében; a parkoló helye Google Térképen itt megtekinthető)

Részvételi díj:  45.000,– Ft/fő

Jelentkezési határidő: 2019. augusztus 26. (hétfő)

A képzési terv, a jelentkezési lap letölthető a geopark honlapjáról:

http://www.geopark.hu/aktualis/geotura-vezeto-kepzes

Információk a meghirdetett geotúra-vezetői képzéssel kapcsolatban:

Ancsin Gergely földtudományi és geoturisztikai munkatárs, pályázatkezelő asszisztens
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
Bakony–Balaton Geopark Csoport
Telefon: +36 70 265 8396, e-mail:  ancsin@geopark.hu

Czibula György elnök
Bakonyalja Barátai Egyesület
Telefon: +36 30 919 5868 e-mail: kapcsolat@babegyesulet.hu

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás