Hortus Sempervirens, avagy a 18. századi könyvóriások virágoskertje

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2020. szeptember 25. - 2021. március 08.

Helyszín: Magyar Természettudományi Múzeum, Budapest

URL: részletek a múzeum honlapján >>>

A nagyközönség előtt 2020 szeptemberében kerülnek először bemutatásra a Magyar Természettudományi Múzeum könyvtárának féltve őrzött, értékes ritkaságai: a Hortus Sempervirens könyvsorozat nyolc óriáskötete. A Hortus Sempervirens – Kerner örökké virágzó kertje c. időszaki kiállítás 2020. szeptember 25-től 2021. március 8-ig látogatható.

A Hortus Sempervirens, Johannes Simon von Kerner (1755, Kirchheim unter Teck–1830, Stuttgart) dendrológiai érdeklődésű botanikus és illusztrátor kézzel illusztrált könyvsorozata. Az 1795-1828 között megjelent könyvóriások mérete: 65,5 × 49 cm. Az eredetileg 10 példányban elkészült sorozatból már csak 3 teljes könyvsorozat maradt meg. Ebből az egyik, 71 kötetből álló ritka könyvsorozat a Magyar Természettudományi Múzeum tulajdonában van.

„A Hortus sempervirens egyike a legritkább és legértékesebb botanikai műveknek”. /Moesz Gusztáv, mikológus

A 111 nm alapterületű kiállításon von Kerner akvarell festészetén keresztül a látogató megismerheti az általa lefestett és leírt fajokat, bepillantást nyerhet 18. század végén, 19. század elején készült könyvritkaságokba. A Hortus sempervirens sorozatban a szerző által érdekesnek vélt, vagy egzotikus növények latin nyelvű leírása, illetve a róluk készült, életnagyságú festmények tekinthető meg. Az élénk színekkel festett táblákat az adott növény egyes részeinek nagyított rajza egészíti ki. A kézi festésből eredő apró pontatlanságok, ecsethibák, a tökéletestől való bármilyen eltérés nem a mű értékét csökkentik; ellenkezőleg, ez teszi igazán emberivé az alkotást.

A kiállítótér berendezésekor fontos szempont volt a műtárgyak védelme. Az UV fóliával fedett vitrinekben a könyvritkaságok mellé páratartalom- és hőmérsékletmérők lettek kihelyezve, valamint a kiadványok épsége érdekében nagyméretű, kifejezetten a könyvek számára tervezett, speciális könyvbölcsők készültek a múzeum kiállítás-rendezői műhelyében.

A látogatók a múlt csodás ábrázolásait összevethetik a kiállított egzotikus növényekkel, trópusi növényritkaságokkal is, melyeket ELTE – Füvészkert kölcsönöz a kiállítás idejére.

A kiállítás látványvilága egy botanikus dolgozószobájának ódon hangulatát idézi fel, amelyen keresztül a látogató visszaléphet a múltba.
Magyar Természettudományi Múzeum, 1083 Budapest, Ludovika 2-6.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás