Klímaválság, ökológiai válság, gazdasági válság – a Magyar Tájépítészek Szövetségének konferenciája

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2023. február 14. - 2023. február 17.

Helyszín: Hunguest Hotel Pelion 8300 Tapolca, Köztársaság tér 10.

A 2023-ban ismét megrendezésre kerülő Szakmai napok témája ezúttal egy napjainkat és a szakmát leginkább átitató témakör lesz; klímaválság, ökológiai válság, gazdasági válság. Az előadások nem csupán a problémák gyökereire kívánnak rávilágítani, törekszünk arra, hogy megoldásokat is kínáljunk. Szemléletváltásra van szüksége nem csak a minket körülvevő világnak, hanem saját magunkank is. Legyünk valóban az élet nagykövetei/hírnökei/mérnökei a településeken, legyen szó tervezésről, építésről, fenntartásról, vagy cégüzemeltetésről!

Az elmúlt évekhez hasonlóan több párhuzamos program zajlik majd a négy nap alatt, ahol társszervezetek előadásai, műhelymunkái is meglátogathatóak. A széleskörű szakmai párbeszéd, találkozások adják 2023-ban is a konferencia ízét, hangulatát és sokféleségét.

Társszervezetek:

-Magyar Kertészeti Árudák Egyesülete
-Magyar Kertépítők Országos Szövetsége
-Magyar Faápolók Egyesülete
-Magyar Díszfaiskolások Egyesülete
-Magyar Öntözési Egyesület
A konferenciát szakmai kiállítás kíséri, ahol az ágazathoz kapcsolódó cégek mutathatják be legújabb termékeiket, szolgáltatásaikat, innovatív megoldásaikat.

A programról
2023-ban a főszerep az ökológiai fordulaté, fenntarthatóságé, szinte minden előadás, műhelymunka valamilyen módon ehhez fog kapcsolódni vagy ennek a témának a körüljárását segíti.

Kedd
Az első napon témája az esőkertek, amelyet a MAKEOSZ-szal közösen szervezünk.  Bemutatjuk az esőkertek előnyeit, hasznát, egismerhetjük a tervezés szempontjait és legfőbb buktatóit és ami talán a legfontosabb, az egy nap alatt számospéldát ismerhetünk meg már működő projektekről azok építéséről, növényalkalmazásáról. A programon való részvétel GreenCity Akkreditációnak minősül és része az ENA “Zöldebb városokat Európában!” kampánynak.

Ezen a napon a Magyar Öntözési Egyesület egész napos előadássorozata is látogatható párhuzamosan, ahol többek között szó lesz az aszálykezelésről, drónok szerepéről a mezőgazdaságban, deficit öntözésről, de sor kerül az Oroszlány István díj, Öntözési különdíj átadására is.
Előadók: Csizmadia Dóra, Farkas-Barta Katalin, Somorjai-Tamássy Zsolt

Szerda
A konferencia második napján neves külfőldi tájépítész szakértők előadásait lehet meghallgatni (szinkrontolmácsolással). A részletes program még szervezés alatt áll, de izlandi, finn, tájépítész előadók részvételére lehet számítani.

Csütörtök Délelőtt tisztújító taggyűlés az MTSZ tagok számára.
Utána:

Eplényi Anna: Művészi terepplasztikák a kortárs tájépítészetben című előadás és alkotó műhely
Glázer Attila: Ma már mindenki fotográfus, akinek telefon van a kezében. (Hogyan fotózzuk elkészült projektjeinket, és hogyan ne!)
Kun Zoltán: Civil együttműködés és tájépítészet a vizpartok és vizes élőhelyek fenntarthatósága érdekében
Szilvácsku Zsolt: Táji vízellátás mezőgazdasági tájrendezéssel
Szloszjár György: A városligeti tó tervezett rekonstrukciója
Vincze Attila: Tavak egy magánkertben
További előadók vízmegtartás témakörben: Csuka Vera, Pápai Veronika, Báthoryné dr. Nagy Ildikó Réka

Péntek
Fókuszban a jövő! – Kiáltvány a hazai zöldfelület gazdálkodásért javaslat egy közös stratégia létrehozására a valamennyi ágazati szereplő számára – plenáris ülés
Szabó József ügyvezető; (GREEN Mérnök Kft.) Zene Háza (ZEN) és a Néprajzi Múzeum (NEP) parképítési munkái, tervezéstől a megvalósulásig fényképekkel dokumentálva egy “zöld műszaki ellenőr” szemszögéből.
Jelinek Balázs, illetve Kulich Gábor (Városliget Zrt): Magyarországon elsőként a Városliget zöldfelület-fenntartásában alkalmazott SLA (Service Level Agreement), azaz Szolgáltatási Szint Megállapodás, melyet a Városliget Zrt. gyakorló munkatársai mutatnak be.
Bubla Szabolcs (A DeerGarden Kft.): QTA  közterület- és parkfenntartási feladatokra szánt komplex térinformatikai rendszer bemutatása. A QTA ( az ExeLounge Kft.-vel közösen fejlesztett) szoftver, ami a munkaszervezés legelső fázisától kezdve a teljesítési igazolások elkészítéséig használható. Segíti, hogy a területetet fenntartók, a Megrendelők is naprakész, pontos, ellenőrizhető adatokkal rendelkeznek a fenntartási- és napi karbantartási munkákról.
Szakfelügyelet, műszaki ellenőr? – ki és milyen hatáskörrel rendelkezik és milyen végzettséggel teheti azt?

A programváltozás jogát fenntartjuk, előadóink egy részével még egyeztetés zajlik így a program folyamatosan alakul, bővül.

 RÉSZLETEK >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás