Madarak és Fák Napja Országos Verseny 2016

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2016. január 10. - 2016. március 01.

Helyszín: országos verseny

A Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány a 2015/2016. tanévre meghirdeti a Madarak és Fák Napja Országos Versenyt, melyre 10-14 éves (5-8. osztályos) tanulókból álló háromfős csapatok jelentkezhetnek.

A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása azoknak a természet iránt érdeklődő 10-14 éves tanulóknak, akik tanórai, erdei iskolai, szaktábori, madárgyűrűző, vonuláskutató, szakköri, természetjáró, madarász suli programok során szerzett ismereteikről, terepi tapasztalataikról és megfigyeléseikről közösségben, csapatverseny formájában szeretnének számot adni.

Jelentkezés és részvétel feltételei: A területi fordulóra háromfős általános iskolás csoportok jelentkezhetnek az iskolájukhoz legközelebb eső területi versenyhelyszínen. A csapatnak ajánlott legalább két tagját a 6-8. évfolyamos tanulók közül választani.

A verseny tartalma: Az 5-6-7. évfolyam tananyagához kapcsolódó természeti, környezetvédelmi, biológiai alapismeretek, ill. a tanult növény és állatfajok ismerete, általános madár- és élőhely-védelem, helyi jelentőségű védett területek általános ismerete és a Tiszántúlon található helyi védett területek közül 10 kijelölt terület (részletesen lásd a területi forduló leírásánál), az év fája (mezei szil), az év madara (haris), a partimadarak (14 faj -részletesen lásd a területi forduló és a döntő leírásánál), a madárgyűrűzés, a klímaváltozás elleni védekezés, a nyár végén viruló növények és a terepi munkához szükséges eszközök és kellékek ismerete és használata, valamint madárhang felismerés (1-25 faj a területi versenyen, 1-50 faj az országos döntőn).

Nevezés: iskolák, szakkörök, madarász sulik háromfős csoportjainak jelentkezését várja a 20 területi központ. Nevezési díj nincs.
Nevezési határidő: 2016. március 1. a területi központoknál.

Ajánlott irodalom: Madártávlat; TermészetBÚVÁR; Schmidt Egon: Madárvédelem; Haraszthy László: Magyarország madarai; Simon-Csapody: Kis növényhatározó; Dr. Varga Zoltán: Állatismeret; Csörgő és társai (szerk.): Magyar madárvonulási atlasz; Orbán Zoltán: Madárbarátok könyve; az MME honlapja; hanganyag (50 faj). A Pro Vértes Közalapítvány honlapjára folyamatosan töltünk fel a versenykiírással kapcsolatos segédanyagokat (http://provertes.hu/index.php/oktatas/madarak-es-fak-napja)!

Fordulók:
1. A területi fordulók időpontja: 2016. március 18. 10 óra
A területi versenyen iskolánként maximum két csapat vehet részt (több versenyző csapat esetén iskolai-házi versenyen kell eldönteni a továbbjutókat). Egy iskola csak egy területi helyszínre jelentkezhet. A verseny szakmai anyagát a versenybizottság állítja össze.
A verseny tartalma: általános iskolai tananyag; az év madara; az év fája; a partimadár-fajok közül a gulipán, a nagy goda, a bíbic, a piroslábú cankó, a kis lile, a sárszalonka és a székicsér – össz. 7 faj; a helyi jelentőségű védett területek általános ismerete + a Tiszántúlon található helyi védett területek közül 10 kijelölt terület: Bréda-majori kastélypark – Lökösháza,  Csiga-kert – Gyula, Csongrád Nagyréti Természetvédelmi Terület – Csongrád, Zsombói Ősláp – Zsombó, Debreceni Egyetem Botanikus Kertje – Debrecen, Erdőspuszták – Debrecen, Szélmalom domb – Kengyel, Pap erdő – Jászdózsa, Igrice-mocsár – Nyíregyháza és Vay-várkert – Vaja; általános madárvédelem; madárgyűrűzés; madárhangok (25 faj).

A kiírás szerinti többi anyag csak az országos döntőre kell! A területi verseny győztes csapatai kerülnek az országos döntőbe. Azokon a területi helyszíneken, ahol csak egy csapat jelentkezik, ott a csapat által elért pontszámot a hozzá legközelebbi területi helyszín pontszámaival együtt értékeljük, ezért ebben az esetben a két helyszínről csak egy továbbjutót hirdetünk!

2. Az országos döntő időpontja: 2016. május 13-14. 
Helye: Boglártanya Erdei Iskola, Vértesboglár

Tartalma: a versenykiírás szerint, területi fordulók követelményén kívül, még a partimadár-fajok közül a területi versenyen szereplő hét faj továbbá a gólyatöcs, a nagy póling, a széki lile, az erdei szalonka, a pajzsoscankó, a billegetőcankó és az ugartyúk – össz. 14 faj; a nyár végén viruló növények és a klímaváltozás elleni védekezés.
A szállás és ellátás költségeit a szervező fizeti.
Madárhangok: Túzok, haris, bíbic, nagy póling, piroslábú cankó, kuvik, vadgerle, fekete harkály, zöld küllő, mezei-, erdei pacsirta, füsti fecske, vörösbegy, fülemüle, énekes-, fekete rigó, kis poszáta, csilpcsalpfüzike, széncinege, csuszka, szajkó, holló, mezei veréb, erdei pinty, citromsármány. (Területin csak eddig!)

Bütykös hattyú, bakcsó, fehér gólya, parlagi sas, egerészölyv, fürj, guvat, ugartyúk, sár-, erdei szalonka, kakukk, gyöngybagoly, erdei fülesbagoly, füleskuvik, balkáni gerle, búbosbanka, gyurgyalag, molnárfecske, házi rozsdafarkú, nádirigó, sárgarigó, szarka, tengelic, zöldike, csicsörke. (Vigyázat, az előző évekhez képest változott a lista! A madárhangok letölthetőek a www.provertes.hu oldalról!)

Az eredmények közzétételének módja:
Madártávlat, az MME honlapja, a Pro Vértes közalapítvány honlapja, TermészetBÚVÁR

Díjazás:
Valamennyi tanuló (a csapat tagjaként) oklevelet kap, ill. könyv-, vagy tárgyjutalomban részesül. A legjobb öt csapat egy hetes természetvédelmi táborban vehet részt. A tanárok azonos értékű könyvjutalomban részesülnek.

A szervezők elérhetősége:
Karsa Dóra (e-mail: provertes@provertes.hu, tel.: 06-30/663-50-25; 22/354-420)
Balázsi Péter (e-mail: balazsi.peter@provertes.hu, tel.: 06-30/663-50-22)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás