Medve a Kertben

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2020. június 26. - 2020. december 31.

Helyszín: Vácrátót, Veresegyháza

Vadonatúj programokkal és kedvezménnyel várja a látogatókat az ország két jelentős öko-turisztikai célpontja a Veresegyházi Medveotthon és a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert.2020 június 26-tól közös látogatói programot, a belföldön nyaraló családokat támogató szabadtéri attrakciót kínál a Veresegyházi Medveotthon és a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert. Az együttműködés révén a látogatók az egyik intézmény felkeresésével kedvezményes belépési lehetőséget kapnak a másik intézménybe, valamint tematikus, szemléletformáló programokon vehetnek részt. Bármely korosztály egy teljes és változatos napot tölthet el két 21.századi „Noé bárkájában”, hogy a biodiverzitás védelmének fontosságát a szerzett élmények és ismeretek által is átérezze és felismerje.

Az együttműködés révén a látogatók az egyik intézmény felkeresésével kedvezményes belépési lehetőséget kapnak a másik helyszínen. A Medveotthon és a Botanikus Kert közeli elhelyezkedése és a kedvezmény együttesen kiváló alkalmat nyújt a látogatók számára a két igen népszerű ökoturisztikai attrakció felkeresésére akár egy egynapos program keretében.

„A közös program központi témáját a medvék adják, de nemcsak a Medveotthonban, hiszen a Botanikus Kertben is találni medvékkel kapcsolatos látnivalókat, pl. számos növény visel medvéhez kötődő nevet. A növénygyűjteményben ezekre, és más, pl. mézelő növényekre irányítják rá a látogatók figyelmét, információs anyaggal kiegészítve, hogy a honos és külhonos flóra „medvés” növényeit, illetve kultúrtörténeti vonatkozásaikat egy tematikus séta keretében is megismerhessék” – tájékoztatott Zsigmond Vince, a Botanikus Kert vezetője.

„A Nemzeti Botanikus Kert szervezetileg az Ökológiai Kutatóközpont egyik osztálya, jelen területen nemcsak egy botanikus kert működik, hanem a minket körülvevő épületekben intenzív, nemzetközi szinten zajló kutatási munka folyik”- mondta Garamszegi László Zsolt, az Ökológiai és Botanikai Intézet igazgatója. Az ökológuskutató hangsúlyozta, hogy nagyobb rendszerben, egy távolabbi cél megközelítésében érdemes szemlélni ennek az együttműködésnek a küldetését is, vagyis nemcsak egy hétvégi programot szeretnének adni, hanem szemléletformálást annak érdekében, hogy a látogatók a nagyobb ökológiai rendszerek megértésében minőségi szinten tudjanak fejlődni.

„A medvékkel és egyéb ragadozókkal személyesen is lehet találkozni a Veresegyházi Medveotthonban, ahol számos tematikus bemutatón, predátor programon és látványetetésen lehet részt venni. Interaktív vezetések hivatottak arra, hogy egészen óvodás kortól kamaszkoron át rávilágítsanak a nagyragadozók életmódjára, és megpróbáljuk kialakítani az állatok gondozására való fogékonyságot” – mondta Zsiák Norbert, a Medveotthon üzemeltetési vezetője.

A program hamarosan egy közös játékkal is kiegészül „Eredj a medve nyomába!” címmel, amely a két helyszín együttes meglátogatása alatt szerzett ismeretek alapján játszható végig.

Mindkét környezet-kulturális intézmény jelentős ökoturisztikai látnivaló, amelyek mostantól az eddiginél magasabb szinten használják ki népszerűségükben, illetve az általuk nyújtott élményekben és ismeretekben rejlő szinergiákat. A Medveotthon fókuszában a vadállatok, mentett állatok és az állatvilággal kapcsolatos tudásátadás áll, a Nemzeti Botanikus Kertben pedig elsősorban a növények változatosságára, az élővilágban betöltött szerepére vonatkozó ismeretek átadása a cél. Mindkét intézmény a biológiai sokféleség megőrzésének egyfajta szigete, másképpen „Noé bárkája”.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás