Mozduljunk ki! bejgliledolgozó évbúcsúztató madárgyűrűzés

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2018. december 28.

Helyszín: Újpest Farkas-erdő

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Budapesti Helyi Csoportja évbúcsúztató madárgyűrűzésre hívja az érdeklődőket és a média képviselőit az újpesti Farkas-erdőbe, 2018. december 28-án (pénteken) 9-12 óra között. Az ingyenes rendezvény célja az etetőkre látogató madarak és a természetvédelmi célú madárgyűrűzés bemutatása mindazoknak, akik a karácsonyi pihenést követően szeretnének egy kicsit kimozdulni a lakásból.

Az őszapók, cinegék, fakopáncsok, rigók, sármányok és pintyek szívesen fogyasztják a kihelyezett táplálékot, ám azt, hogy ezek a madarak honnan érkeztek hozzánk és merre tartanak tőlünk, a gyűrűzés segítségével tudhatjuk meg.

A madarász délelőtt programja a hálók óránkénti ellenőrzése köré szerveződik. Ekkor a madárgyűrűző szakemberek kimennek a hálókhoz, óvatosan kiszedik és vászonzsákocskákba rakják a madarakat, amik így jutnak el a gyűrűzőasztalhoz. A gyűrűzés helyszínén egy bemutató hálót is meg lehet majd tekinteni. A rendezvényre fél-egy órás időtartamra is érdemes kilátogatni, akár kisgyerekekkel is, hiszen a program kötetlen, amibe bármikor be lehet kapcsolódni, ráadásul a gyűrűzések alkalmával a madarakat meg is lehet simogatni és lehetőség kínálkozik közeli madárfotók elkészítésére is.

Találkozó:
Budapest IV. kerület, Káposztásmegyer I. lakótelep, a Farkaserdő utca és a Nádasdy Kálmán utca találkozásánál 9 órakor, ahonnan száz méteres sétával érjük el a helyszínt. A később érkezők az információs táblák segítségével könnyedén megtalálhatják a gyűrűzési pontot.

Megközelítés:

A 14-es villamos Bőröndös utcai megállójától kb. 6 perc sétával a lakótelepen keresztül. A 20E busznak a Művelődési Központ nevű megállójától 15 perces sétával lehet megközelíteni a helyszínt.  A 126-os buszról a Dunakeszi megállónál kell leszállni. A 296-os buszról a Dunakeszi utcánál kell leszállni.

A program jellegéből adódóan, a kevés mozgás és a várható hideg miatt különösen meleg öltözet ajánlott!

Háttéranyagok:

Képes beszámoló egy korábbi évbúcsúztató gyűrűzésről a Farkas-erdőben:   

Információ a madárgyűrűzésről:

 
További információ:
Orbán Zoltán – MME szóvivő
20/425-9450
orban.zoltan@mme.hu
Kincses László MME munkatárs, a program helyszíni szervezője
20/484-4810
kincses.laszlo@mme.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás