Önkéntes nap a leendő halbölcsőnél

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2012. június 08.

Helyszín: Mohács Szabadság-sziget

Email cím: Antal Alexa

A WWF Magyarország egyik legnagyobb projektjének helyszíne, a Szabadság-sziget kettős jubileumnak ad otthont. Az alapítvány hazánkban ugyanis fennállása 20. évfordulóját ünnepelte ősszel, a Mohács melletti sziget rehabilitáció pedig a szintén 20 éves LIFE
támogatási rendszerrel fut. A jeles dátumot egy önkéntes nappal koronázzák meg a fő támogató Coca-Cola Magyarország dolgozóinak bevonásával, amely során a helyreállítani kívánt mellékágat is bebarangolhatja az önkéntesek hada.

LIFE, azaz ÉLET, ez a neve az Unió által létrehozott támogatási rendszernek, amelyben olyan terepi projekteket finanszíroznak részben, amelyek célja környezetünk megóvása, élőhelyek helyreállítása. Az 1992. óta működő program során eddig több mint 20 országban mintegy 3.500 projekt valósult meg. Idén májusban az így elért sikerekre emlékezünk. Országszerte számos ilyen természetvédelmi projekt tart nyílt napot. A WWF Magyarország egyik legnagyobb projektje, a Szabadság-sziget élőhely-rehabilitációja is LIFE támogatással fut. Ezért a szintén 20. évfordulóját ünneplő alapítvány úgy döntött, a kettős jubileumot önkéntes programmal ünnepli június 8-án. Az akció remek alkalmat biztosít arra, hogy első kézből megtapasztaljuk a WWF Magyarország élőhely-rehabilitációs munkáját. Megcsodálhatjuk a Duna-parti éden jelenlegi állapotát, segíthetünk megtisztítani a területet, és gondozni a beültetett õshonos cserjéket.

„Az öt éves projekt során megtisztítjuk a mellékágat a lerakódott iszaptól, így a halak számára ismét elérhető lesz az ívásukhoz nélkülözhetetlen kavicsos réteg. Így újra létrejöhet az egykori halbölcső, amely számos ritka halfajunk fennmaradásához járul hozzá. A szigetről emellett eltávolítjuk az invazív növényfajokat, és helyükre őshonos facsemetéket ültetünk. Az élőhely-rehabilitációnak köszönhetően a szigetet körülölelő víztömeget újra birtokba vehetik olyan őshonos halfajok, mint a lápi póc és a leánykoncér, a buja növényzetben pedig újra otthonra lelhet a fekete gólya. ” – mondta Figeczky Gábor, a WWF Magyarország igazgatója.

„Az önkéntes napon bárki részt vehet, és a helyi iskolák diákjai is bekapcsolódnak majd a munkába. Ez lehetőséget nyújt arra, hogy az emberek megismerjék ezt a kivételes élőhelyet és saját bőrükön tapasztalják meg a fáradtságos munkát, amely ennek helyreállításához szükséges.” – folytatta az igazgató.
Az önkéntes napon a Coca-Cola Magyarország dolgozói biztosan részt vesznek, hiszen a vállalat az élőhely-rehabilitációs projekt egyik fő támogatója. A munkálatokban a mohácsi Tesco áruház vállalkozó kedvű alkalmazottjai is segítenek majd. Emellett a Danube Flow – Hív a Duna! programsorozat szervezői is aktív szerepet vállalnak a sziget megtisztításában. A programsorozat részeként a Szabadság-sziget mellett Budapesten is számos Dunához kapcsolódó program várja az érdeklődőket júniusban. A Duna hónapjában az érdeklődő, kikapcsolódni vágyó lakosok különböző Duna-parti helyszíneken rendezett ingyenes eseményeken keresztül újra közelebb
kerülhetnek e páratlan kincshez.

A Dunához kapcsolódó, kulturális és ismeretterjesztő szabadidős programokról és a kezdeményezésről bővebben a hivaduna.hu weboldalon vagy a facebook.com/danubeflow Facebook oldalon találhatók a részletek. Az önkéntes napra tehát minden érdeklődő jelentkezését várja a WWF Magyarország, az idilli környezetben végzett könnyű és kellemes fizikai munka jó program lehet akár az egész családnak is!

Ünnepeljük együtt a WWF Magyarország és a LIFE program születésnapját a Szabadság-szigeten!
Jelentkezni az onkentes@wwf.hu címen lehet!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás