Öt éves a Laudato si’ enciklika – Teremtésvédelmi online szeminárium

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2020. május 27. - 2020. május 27.

Helyszín: internet - virtuális tér

Öt éve, 2015 májusában jelent meg Ferenc pápa első saját enciklikája, a Laudato si’ (Áldott légy), mely a keresztény társadalmi tanítás egészébe ágyazva nagy erővel szólt „a szegények és a Föld kiáltásáról”, vagyis a társadalmi és a környezeti egyensúlytalanságok és igazságtalanságok megoldásának elodázhatatlan szükségességéről. A dokumentum messze nem csak a katolikus egyházon belül talált visszhangra. Más keresztény felekezetek képviselői is gyakran a társadalmi és környezeti problémákkal kapcsolatos keresztény tanítás hiteles megnyilvánulásaként hivatkoznak rá, a nagy világvallások körében is figyelmet keltett, és az ENSZ 15 éves fejlesztési céljainak (SDG) vitáin is idéztek belőle a legkülönbözőbb világnézetű szakértők.

Most, az öt éves évfordulón nemzetközi kezdeményezés indult „Laudato si’ Week” néven azért, hogy visszatekintsünk az enciklika megjelenése (valamint az SDG és a párizsi klímacsúcs) óta eltelt fél évtizedre, és felmérjük, miben léptünk előre és mit kell sürgősen tennünk. A hét kapcsán szerte a világban számos rendezvényt, kezdeményezést szerveznek. Magyarországon többek között a Naphimnusz Egyesület is szervezője az eseményeknek. A hét Ferenc pápa által kijelölt fő gondolata, mely az enciklikában is gyakran megjelenik: „minden kapcsolatban áll mindennel”.

Az Oikosz projekt* keretében ökumenikusan is bekapcsolódunk ebbe a folyamatba. A teremtésvédelem terén együttműködő magyar egyházak képviselői beszélnek az enciklika kapcsán a teremtett világ iránti keresztény felelősségről.

Időpont:           2020. május 27-e, szerda, 17.00-18.30
Helyszín:          Zoom internetes felület

Előadók:
Nobilis Márió adjunktus, Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola
Béres Tamás
 egyetemi tanár, Evangélikus Hittudományi Egyetem
Kodácsy Tamás
 műhelyvezető tudományos főmunkatárs, Károli Gáspár Református Egyetem

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezés május 26-ig a következő oldalon:
https://forms.gle/D9agMXtAHGfYwKwr8

Figyelem! Túljelentkezés esetén a regisztrációt előbb lezárhatjuk.
A szeminárium internetes felülete elérhetőségét a regisztráltaknak május 27-én küldjük el.

További információ: Farkas István, Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért, farkas.istvan@tff.hu

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás