Pannon Magbank a Berkenyeházban

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2013. szeptember 26. - 2014. szeptember 01.

Helyszín: Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót

Email cím: Halászné Szakács Éva

A Vácrátóti Botanikus Kertbe látogatók nyár végétől újdonságként találkozhatnak a Pannon Magbankot bemutató kiállítással. Az interaktív ismeretterjesztő tárlat a bejáratnál, a Berkenyeház Látogatóközpontban kapott helyet. A Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert a MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetéhez tartozik. Itt, a botanikus kert területén található a Berkenyeház Látogatóközpont is, amely a kutatóintézet munkáját, a botanikus kertek küldetését és a növényvilág fontosságát mutatja be egy állandó kiállítás keretében. Ez a kiállítás bővült ki a nyár folyamán a Pannon Magbankról szóló résszel.

A Berkenyeház állandó kiállítása 2007-ben létesült, melynek fő célja rávilágítani arra, hogy a növények nélkülözhetetlenek a földi élethez. Felhívja a figyelmet az élővilág megőrzésének jelentőségére, a biológiai sokféleség életünkben is megjelenő szerepére, bemutatja, hogyan kapcsolódnak az ökológiai kutatások a globális környezeti krízis elemeihez és milyen tudományos eredmények születnek a témával kapcsolatban.

A Pannon Magbank Life+ projekt 2014-ig 800 őshonos, vadon élő tárolásra alkalmas magvú növényfaj begyűjtését tűzte ki célul a pannon biogeográfiai régióban. A program megvalósítói a tápiószelei Növényi Diverzitás Központ, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága és a MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézete. Ez a példamutató kezdeményezés az első olyan génbank, mely az őshonos hazai növények genetikai anyagát fogja őrizni!

Az új kiállításrész tervezői igyekeztek a kiállítás már meglévő installációinak tartalmi és formai megoldásaihoz méltó szemléltetőanyagot összeállítani, mellyel a látogatók figyelmét a Magbank fontosságára, céljaira hívják fel. A kisebb gyermekekre is gondolva alacsonyabban lévő játékos felületek is bekerültek, így a kiállítás többi részéhez hasonlóan felnőttek, gyermekek egyaránt találnak számukra érdekességeket. A Magbankot bemutató kiállításrészhez ingyenes vezetőfüzet is készült, számos információval és játékkal.
A megújult kiállításrészt és a füzetet is ajánljuk az érdeklődők figyelmébe, mely a szokásos berkenyeházi nyitva tartási időben megtekinthető, a füzet pedig a helyszínen beszerezhető.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás