Post-growth rendezvénysorozat

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2022. március 01. - 2022. szeptember 30.

Helyszín: MTA

Kedves Olvasók!  Egy fontos társadalmi vitában, kiútkeresésben való részvételre szeretnénk hívni titeket.

Természeti környezetünk válságban van, és ennek hatásait egyre inkább érzi az emberiség is. A problémákat pusztán a technológia segítségével megoldani nem tűnik reálisnak. Emiatt nagyon fontos, hogy a gazdaság és a társadalom működése is változzon a fenntarthatósági célokat szolgálva.

2022-től egy olyan beszélgetés- illetve vitasorozatot szervezünk, melynek fókuszában a környezeti fenntarthatóság érdekében bevethető nem technológiai stratégiák, illetve a gazdasági növekedéstől való függést csökkentő stratégiák fognak állni.

Hogy miért gondolják egyre többen, hogy a gazdasági növekedés kényszere a fenntarthatóság gátja, azt ez az irodalmi áttekintő cikk részletesen bemutatja, többek között két nagy nemzetközi review (áttételesen 179 illetve 835 cikk) eredményeire támaszkodva.

Egy évadokra osztott rendezvénysorozatot tervezünk, melynek során évadonként 7 résztvevő 7 alkalmon keresztül egy konkrét problémával kapcsolatban konkrét kiútlehetőségeket tárgyal. Minden alkalom úgy kezdődik, hogy az egyik résztvevő felvázol egy stratégiát, melyet közös megbeszélés, kritika és reflexió követ, az alkalmak konklúziója pedig két lista elkészítése: az egyik az adott ügy kapcsán azonosítja, hogy milyen aktorok számára milyen cselekvési lehetőségek vannak, a másik pedig felvázolja, hogy milyen egyéb stratégiákkal milyen érintkezési pontok, szinergiák vagy ellentétek lehetnek. 

Például ha a probléma az, hogy gazdasági növekedés hiányában nő a munkanélküliség, akkor a gondolat lehet a munkaidő csökkentése. Diszkussziója során a mérhetőség és a politikai megvalósíthatóság központi témák lehetnek, de a stratégia alapjaiban is megkérdőjelezhető. Konklúzióként cselekvési lehetőségek azonosíthatók mind a vállalatok, mind az érdekvédelmi szervezetek, mind az államok szintjén, és listázható, hogy milyen egyéb tényezők – az egyenlőtlenségek szintjétől a fogyasztói társadalom működésén keresztül a közösségek erejéig – befolyásolják a stratégia sikerét.

A diszkusszió során az online közvetítés közönségének gondolatai is bevonhatók, ami a moderator, illetve segítőinek feladata lesz. A rendezvénysorozat az MTA Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottságának és az ELTE Humánökológia mesterképzésének támogatásával zajlik, a helyszínt az Akadémia biztosítja. 

Az alkalmak online közvetítésével kapcsolatos egyeztetések jelenleg is zajlanak – már van országos eléréssel rendelkező médiapartner. Az egyes alkalmak központi stratégiáját bemutató résztvevő számára az alkalmak után interjú lehetőségek szervezésében is segítünk.

A rendezvénysorozat sikere a résztvevőkön fog múlni. Kérünk minden címzettet, hogy gondolja át, részt tudna-e venni valamilyen stratégia bemutatásával, illetve mások által felvetett stratégiák diszkussziójában!

Mivel egy-egy évad során a szerepek cserélődnek, minden résztvevő mindkét szerepben helyt kell álljon. A résztvevőket az évadok előtt a szervezők választják ki, és a vitaindító előadások minden esetben előzetes egyeztetésen mennek keresztül.

Az első (néhány) évad szereplőinek kiválasztásához első körben azt kérjük, hogy a nevetek mellett egy abstractot küldjetek arra vonatkozóan, hogy milyen témát hoznátok a rendezvényre!

Az évadok specifikus témáit a beérkezett javaslatok függvényében fogjuk kialakítani. Néhány potenciális téma listáját megtaláljátok itt. Ez a lista a fent belinkelt cikk logikáját követi, de abszolút nem kizárólagos. Bár a rendezvény fő szervezője kritikus a gazdasági növekedés paradigmájával kapcsolatban, ezért a növekedésen túli stratégiák hangsúlyosan jelennek meg a listában (a fenti cikk logikája szerint), fontos célunk, hogy alternatív stratégiák is megjelenjenek, és az egyes évadok szereplőit úgy válogassuk össze, hogy többféle nézőpont tudjon ütközni.

Egy-egy alkalom 90 perces lesz, melyből az első 20 perc a gondolat/stratégia bemutatásával, 50 perc a diszkusszióval, majd 20 perc a konklúziók levonásával fog telni.

Amennyiben kérdésetek van, szívesen állunk a rendelkezésetekre! A programban vannak még közösen kialakítható, esetleg átalakítható részletek (pl. a résztvevők száma a témák szerint változhat).

Kérjük, a felhívást terjesszétek mindazok körében, akik potenciálisan hozzájárulhatnak egy tényeken alapuló, tudományos gondolkodásmódot tükröző, mégis közérthető vita kialakulásához!

A jelentkezéseket, visszajelzéseket itt várjuk. Minél hamarabb jeleztek, annál jobb! A toborzás első körét március végéig tervezzük.

Kérjük azokat is, akik szerint nincs értelme ezekkel a kérdésekkel foglalkozni, hogy ezt az előző mondatban linkelt felületen jelezzék! Mivel napjaink kulcskérdéseiről van szó, minden visszajelzés sokkal jobb, mint a felhívást figyelmen kívül hagyni. Együttműködésetekre számítunk!

Köszönettel:

Dr. Antal Miklós (MTA-ELTE Lendület Új Vízió Kutatócsoport – csoportvezető)

Prof. Dr. Szathmáry Eörs (MTA Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottság – elnök)

Dr. Takács-Sánta András (ELTE Humánökológia mesterképzés – szakigazgató)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás