Sugárveszély, vagy tavaszi szél? – Képbe hozó plakátverseny

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2016. június 18. - 2016. július 12.

Helyszín: országos pályázat

Idén az Energiaklub a témagazdája az ARC+ plakátkiállításnak. A plakátverseny célja, hogy az alkotók végiggondolják és megmutassák a tervezett Paks II beruházás visszásságait, vagy megjelenítsék azt az irányt, ami szerintük korszerű, környezet- és emberbarát. Július 12-ig bárki pályázhat plakáttervekkel. 
Idén 16. alkalommal írta ki pályázatát az ARC. A pályázati felhívás az ARC hagyományához híven mindenkit megszólít, akinek határozott véleménye van a minket körülvevő valóságról, és aki véleményének szívesen ad hangot –pontosabban képi formát. Ehhez a pályázati kiíráshoz csatlakozott az Energiaklub a „Sugárveszély, vagy tavaszi szél?” címmel meghirdetett ARC+ plakátverseny témagazdájaként.

Az atomkorszak ideje leáldozik. A fejlett országokban ma már zöld energiában gondolkodnak. A nagy befektetések a megújuló technológiákba áramlanak. Németország a következő hat évben összes működő atomerőművét leállítja, mert az atom használata a társadalom számára elfogadhatatlan kockázatot és veszélyt jelent: gondoljunk csak az atomerőművek ellen megkísérelt terrortámadásokra, vagy arra, hogy atomerőművet építeni elképesztően drága, és ennek terhe az adófizetők vállát nyomja.

Magyarországon a döntéshozók mégis úgy vélekednek, hogy benne kell ragadunk egy letűnőfélben lévő korban. Paks II orosz hitelből épülne, ami hosszú időre kiszolgáltat bennünket az orosz érdekeknek. Emellett környezetszennyező, mert a kiégett fűtőelemek több százezer évig sugárzók maradnak, tárolásuk a világon sehol nem megoldott. A zöld energia viszont egyre olcsóbb, korlátlanul rendelkezésünkre áll, az országban sok helyen, vidéken is munkahelyeket teremt. 

„Most van itt az idő, hogy közösen eldöntsük, milyen jövőkép szerint akarjuk továbbfejleszteni Magyarországot. Az alternatívákat a jelenlegi rendszerben érdekelt szereplők nem fogják számunkra felkínálni: ők abban érdekeltek, hogy ezek fel se merülhessenek, vagy ne lehessen őket komolyan venni. A magyar társadalom szinte semmilyen formában nem nyilváníthat véleményt a kormány atomprogramjával kapcsolatban. Az ARC+ pályázat elindításával az volt a célunk, hogy mindenki elmondhassa, szerinte milyen úton kellene haladnia hazánknak – laikusok és szakértők, művészek és nem művészek egyaránt. Ahogy egy demokráciában” – mondta Fülöp Orsolya, az Energiaklub szakmai vezetője. 

A legjobb alkotásokat a 16. ARC-on, a SUGÁRVESZÉLY VAGY TAVASZI SZÉL? c. kamarakiállítás keretében mutatják be.

A legjobb pályázatnak a zsűri 150.000 Ft értékben ítél oda fődíjat, melyet a témagazda Energiaklub ajánlott fel. A legszelesebb alkotást a Magyar Szélenergia Ipari Társaság „Tavaszi szél” címmel díjazza. A Greenpeace pedig „Van hozzá energiánk” címmel ad át különdíjat.
További részletek ITT.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás