Szeptemberben ismét megnyitja kapuit az ÖKO-Sziget

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2021. szeptember 16. - 2021. szeptember 17.

Helyszín: Szigetmonostor Faluház és Klímaközpont

Az ÖKO-Sziget 2021. szeptember 16-17. között immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre. Az Ökológiai Művelődés Alapítvány, valamint az Outdoor Mission Kft. programsorozata az általános iskolás diákokat szólítja meg, amelynek keretében a gyerekek játékos formában szerezhetnek tapasztalatot a környezetünkre hatást gyakorló jelenségekről.

Mindeközben olyan megoldásokkal találkozhatnak, amelyeket ők maguk is alkalmazni tudnak a hétköznapok során. Az esemény 2 napjára több mint 1000 iskolás regisztrált látogatót várnak a szervezők.

A 2015-ben életre hívott ÖKO-Sziget mindezidáig márciusban, a Víz Világnapjához kötődően került megrendezésre. A vízhiány ugyanis az egyik legkardinálisabb környezeti veszélyforrás, így a vízhez kötődően minden eddigi szokásunkat, infrastruktúránkat újra kell gondolnunk. Ezért a rendezvény állandó témaként minden évben körbejárja a víz valamilyen kiemelt szerepét. 2020 márciusában azonban a pandémia közbeszólt, így a szervezők az egészségügyi kockázatok elkerülése végett másfél évig elhalasztották az eseményt.

A rendezvény – alaptémája mellett – évről-évre egy másik fenntarthatósági problémakört is fókuszba állít. Az eddigiekben a diákok közelebbről megismerkedhettek a víz, az energia, a klímaváltozás, valamint egyéb fenntarthatósági kérdésekkel. Az idei év központi témája a beporzók szerepe az ökológiai körforgásban és egyben az ember számára élhető környezet fenntartásában. A szervezők LÉPNÉL? – Tegyünk együtt a beporzókért kampánya az ezzel kapcsolatos ismeretszerzést és érzékenyítést tűzte ki céljául. Ha ugyanis nincs, ami beporozza a növényeket, összeomolhat a mezőgazdaság és súlyos élelmiszerhiány állhat elő. A kampány célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a problémára és össztársadalmi összefogásra ösztönözzön a beporzók fennmaradásáért, bevonva ebbe diákokat, cégeket, szakmai partnereket, köztük olyanokat, mint az Országos Magyar Méhészeti Egyesület, WWF stb.

A programsorozatra hagyományosan 15-20 iskola mintegy 1000 tanulója látogat el évente, és az előrejelzések szerint ez a tendencia idén is folytatódik. Minden korosztály az érdeklődési körének és ismereteinek megfelelő programban vesz részt. Élményen és megtapasztaláson keresztül szerzett új ismeretekkel tágíthatják látószögüket. A térség iskolái visszatérő látogatók, így az ő diákjaik hamar megtöltik a regisztrációhoz kötött esemény létszámkeretét. A szervezők ugyanis csak azokat a csoportokat tudják fogadni, akik előzetesen jelzik részvételi szándékukat.

A rendezvényre 4 korosztályban lehet regisztrálni az érdeklődő osztályokat. A 4 program az életkori sajátosságoknak megfelelően a meglévő ismereteken alapul, saját kezű alkotással és a szabadtéri mozgáslehetőséggel színesítve a programot. Az alsó tagozatosok pillangóetetőket készíthetnek majd. Az 1-2. osztályosok a beporzók sokféleségével, a nagyobbak pedig a vegyszerek a beporzókra gyakorolt hatásaival ismerkedhetnek meg. A felsősök méhecske-hotelek készítésében segédkezhetnek, – amelyek majd a Szentendrei-sziget erdeiben a világszerte megfogyatkozott vadméhek egyedeinek ad otthont – mindemellett a méheket érintő globális veszélyekbe, illetve a méhészkedésbe kaphatnak betekintést. Mindezt kincskereséssel, mézkóstolóval, számos szabadon látogatható programmal, sok interakcióval és vidámsággal fűszerezve egy osztálykirándulás keretében.

A program főtámogatója Szigetmonostor Önkormányzata, akik már a rendezvény megálmodásánál felkarolták az ügyet. Az esemény szellemisége ugyanis a sokak által támogatott környezeti szempontokat előtérbe helyező Szentendrei-sziget koncepciójához szervesen tud kapcsolódni.
Az első ÖKO-Sziget óta Szigetmonostor Faluház és Klímaközpont ad otthont a rendezvénynek. Ez méltó helyszín a Víz Világnapja megemlékezésére, hiszen kiemelt szerepet játszik a környék és Budapest vízellátásában. Az esemény ugyanakkor Szigetmonostor Önkormányzata fenntarthatósági törekvéseivel is harmonizál. Bővül a vállalatok sora is, amely felkarolja a törekvést: Szigetmonostor Önkormányzata mellett az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt., a Herbária Zrt. és a Lajtamag Kft. is a támogatók körét bővíti.

„Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a fenntarthatósági kérdésekkel már a legfiatalabb korosztályt is megismertessük – mondta Lőrinczi István, az Outdoor Mission Kft. ügyvezető igazgatója. „Több mint 10 éve szervezünk ismeretterjesztő eseményeket diákoknak, és az a tapasztalatunk, hogy sok esetben a gyerekek azok, akik elindítják a családon belül a szemléletváltozást. Általuk honosodnak meg olyan szokások közvetlen környezetükben, amelyek biztosíthatják, hogy a felnövekvő generáció számára is elégséges erőforrás álljon rendelkezésre. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a lehetőségekhez mérten minél korábban bevonjuk őket ebbe a felelősségteljes feladatba, aminek a jövőjük a tétje.”

További információ:

Lőrinczi István
Outdoor Mission Kft.
Telefon: 30/8535-536
E-mail: lorinczi@outdoormission.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás