Tanácstalanságunk fokozódik -a Karátson Gábor Kör előadás-sorozata

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2019. szeptember 27. - 2019. december 06.

Helyszín: Budapest ELTE lágymányosi campus

URL: okopolitika.hu

Íme, sorozatunk, a Tanácstalan köztársaság 2019 második félévi programja, melyre az ELTE lágymányosi campusán, az Eötvös teremben (A épület 0.83) kerül sor minden második pénteken 5 órai kezdettel.

Szeptember 27. (kivételesen a 0.63-as, Bruckner-teremben)
És mi zöldek hova álljunk? (Európa válaszúton)
A nemzetek Európáját akarjuk vagy a multikét? Van-e alternatívája a globalizációnak? Kapitalizmust akarunk vagy szocializmust? Neoliberálisok, posztmarxisták, populisták vagy konzervatívok legyünk?
Lányi András filozófus, ny.egyetemi docens és Schiffer András ügyvéd, volt országgyűlési képviselő előadása.
Moderátor: Szücs László Gergely filozófus

Október 11.
Az önkormányzati választások elé
Mik a kampány tanulságai? Mitől lesz élhető egy település? Lehet-e klímabarát egy város? Miért szorul háttérbe a környezeti tematika? Van-e esélye a civil jelölteknek? Büntetheti-e a kormány az ellenzéki településeket?
Pódiumvita.
Résztvevők: Pálné Kovács Ilona akadémikus; Czédli Herta egyetemi docens; Sallai R. Benedek polgármester-jelölt, volt országgyűlési képviselő, Túrkeve; Varga Illés Levente építész, érdi blogger
Moderátor: György Zsombor főszerkesztő, Magyar Hang

Október 25.
Ki akar itt klímapolitikát?
A Nagy Zöld Nekibuzdulásról „antikapitalista maszlag nélkül” – de akkor hogyan? Tényleg mindenki ugyanazt akarja, amit a zöldek? Ki az ellenség? Létezik zöld kapitalizmus? Minek kellene megváltoznia ahhoz, hogy elkerüljük az ökocídiumot?
Pintér László egyetemi docens, a Nemzetközi Fenntartható Fejlődési Intézet főmunkatársa és Fabók Márton kutató, Helyzet Műhely (energia és társadalom) előadása.
Moderátor: Takács-Sánta András egyetemi docens, humánökológus

November 8.
Migráció és klímaváltozás
Miért jönnek? Ez már csak egyre rosszabb lehet? Mit kezdjünk velük? Szólnak-e morális érvek a befogadás mellett/ellen? Mi van a willkommenskultur hátterében?
Tallár Ferenc filozófus, professzor emeritus és Melegh Attila szociológus előadása.
Moderátor: Stumpf András újságíró

November 22.
Nincs klímapolitika atom nélkül?
Pódiumvita a magyar energiapolitikáról. Kinek kell Paks2? Akadályozza-e az áttérést a megújulókra? Lehet-e gazdaságos? Létezik-e ellátás-biztonság atomenergia nélkül? És atomerőművekkel?
Résztvevők: Felsmann Balázs, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont tudományos főmunkatársa, Hetesi Zsolt tudományos főmunkatárs, NKE Víztudományi Kar, Munkácsy Béla egyetemi adjunktus, ELTE TTK, Timár Gábor geofizikus, tanszékvezető egyetemi docens ELTE TTK
Moderátor: Polgár Emese szociológus

December 6.
Az utolsó csatlós esete az ökokatasztrófával
Pódiumvita a klímaváltozás szakpolitikai kihívásairól: az agráriumban, a környezet- és természetvédelemben, a közlekedésben és a fogyasztás terén.
Résztvevők: Hajósy Adrienne geofizikus, Kajner Péter közgazdász, az ELTE Humánökológia Szak óraadó tanára, Molnár László Árpád közlekedési szakértő, a FŐMTERV volt elnök-igazgatója, Szigeti Cecília közgazdász, egyetemi docens, Tóth Gergely egyetemi tanár, Kaposvári Egyetem
Moderátor: Hargitai Miklós újságíró

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás