Tér-idő: arborétumok és botanikus kertek

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2012. május 22. - 2012. május 23.

Helyszín: Kossuth adó

Tér-idő  2012 május 22    Kossuth adó 14.35. – 15.00
A kert kerítéssel körbevett földterület. Mindegyik kertben közös, hogy emberi kéz ültette bennük a növényeket, és fizikailag jól körülhatárolhatóak. Élőhely gyűjtemények, Noé új bárkái, élő múzeumok, génbankok, tudományos és oktató műhelyek, tudásközpontok. Az arborétumokról és botanikus kertekről szóló sorozatunk első részében május 22-én a biológiai sokféleség világnapján a gyűjteményes kertek biodiverzitás megőrző, és ismeretterjesztő szerepéről szólunk.

Kis kerttörténet. Dr. Isépy István az ELTE botanikuskertjének, azaz a fűvészkertnek nyugalmazott igazgatója. Tíz éve készítette el Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége a felsőoktatási intézmények kertjeinek tudományos felmérését.
A 16 kertre kiterjedő vizsgálatról Sipos András egyetemi tanár, a Szarvasi Arborétum nyugalmazott vezetője mesél.
A Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége nemrég volt 20 éves. Arborétum, botanikus kert gyűjteményes kert. A laikus kiránduló számára végülis mindegy az elnevezés, de a szakember nagyon is kényes a pontos megnevezésre. Kósa Géza pl. mindig kijavítja, ha valaki a vácrátóti Nemzeti Botanikus kertet arborétumnak hívja, bár ez utóbbi terjedt el a köztudatban. A kert igazgatója, és a szövetség elnöke Kósa Géza a közpark típusokról: kastélypark, arborétum, botanikus kert, gyűjteményes kert.

Május 22-t az Egyesült Nemzetek Szervezete 1993-ban nyilvánította a Biológiai Sokféleség Világnapjának. Azóta világszerte ünneplik a biodiverzitást ezen a napon hangsúlyt adva ezzel a földi sokszínűség fontosságának. A kertek környezeti nevelési, szemléletformálási programjának egyik eleme az interaktív bemutatás. A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben 5 éve nyitották meg a Berkenye Házat, itt kalauzolt Szakács Éva kommunikációs programfelelős.
A kerteket sokan keresik fel. Az ELTE botanikus kertjében, a fűvészkertben pl. az elmúlt 3 évben mindig megduplázódott a látogatószám, ami jó is, meg nem is. A bevétel szempontjából igen, de a terület terhelhetősége, az élő anyag védelme szempontjából viszont van egy határ. Orlóci László a fűvészkert igazgatója mesél a jegyárbevételekről és a természetvédelmi terhelhetőségi mérésekről.

Tér-idő 2012 május 23 Kossuth adó 14.35. – 15.00

Folytatva a tegnapi témát ma is a kertek természetvédelemi és fajmegőrzési szerepéről szólunk, miközben bemutatjuk pár történetét is.
Az egyik legismertebb gyüjteményes kert az ELTE botanikus kertje, avagy közismert nevén a Fűvészkert. Mindezt a Pál utcai fiúk c. filmnek is köszönheti. A kert történetéről Orlóci László igazgató mesél.
Szintén jelentős turisztikai célpont Vácrátóton a 180 éves műemlék- és természetvédelemi oltalom alatt álló romantikus tájképi kert, mely hazánk leggazdagabb tudományos élőnövény gyűjteménye. Minden évszakban lebilincselő látvány nyújt 27 hektáron. Az eddig észlelt fészkelő madárfajok száma 62, a tavakban 22 halfaj él, 73 puhatestű (csiga és kagyló) faj talált itt otthonra. A kirándulók csak a vácrátóti botanikus kertnek, vagy arborétumnak hívják, pedig hivatalosan már Nemzeti Botanikus Kert. A változásról Kósa Géza igazgató mesél.
És most ugorjunk Vácrátótról Nyíregyházára egy jóval fiatalabb oktatási célú gyűjteménybe, az idén 40 éves Tuzson János Botanikus kertbe, ahol kalauzunk Csabai Judit kertvezető
A kertekben a természetvédelmi megőrzést a szakemberek Ex situ –nak hívják. Botanikai fogalommagyarázat Kósa Gézától, a Nemzeti Botanikus Kert vezetőjétől, hogy mi is az az ex situ – in situ megőrzés.
Szerkesztő: Sarkadi Péter
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás