Tóátölelő akció a tatai Öreg-tó partjának beépítése ellen

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2020. szeptember 19. - 2020. szeptember 19.

Helyszín: Tata Öreg-tó

Tóátölelő demonstrációt hirdettek meg a tatai Öreg-tó partjának beépítése ellen tiltakozó helyi civilek, derül ki a Stop Avalon Tata Facebook oldalának bejegyzéséből:

A demonstrációt szeptember 19-én, délután háromkor tartják, az egyik kommentelő számításai szerint mintegy 4800 emberre lesz szükség, hogy a parton körülérjek a körülbelül 7,28 kilométer kerületű tavat.

A szervezők minden olyan civilt és civilszervezetet, valamint „természetvédőket, műemlékvédőket, madártaniakat, zöldeket, barlangászokat, vízisport szerelmeseket” és mindenki mást is várnak, akik számára fontos a természetvédelem és a fenntartó fejlődés.

Ahogyan arról a Mércén többször is beszámoltunk: Mészáros Lőrinc érdekeltségébe eső, Hell Energy csoport alá tartozó Avalon szállodalánc egy 120 szobás, luxushotelt építene a tatai Öreg-tó partjára, ezzel veszélyeztetve mind a közeli erdő, mind a tó élővilágát, melyeket egyébként különböző egyezmények is védenek. Egy helyi civil szervezet, a Miénk a Grund Városvédő Egyesület még augusztusban benyújtott négy, az építkezéssel kapcsolatos népszavazási kérdést, amelyek közül kettőt átengedett a Helyi Választási Bizottság, ezeket viszont a polgármester, Michl József fellebbezni szeretné, így lehetséges, hogy időben eltolódik a tervezett szavazás.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület nemrég közleményben tiltakozott a szállodaberuházás ellen, mivel a projekt megvalósítása és üzemeltetése aránytalan mértékű zavarást jelent az ott fellelhető különleges madárvilágra, kiváltképp a vadludakra. Az Egyesület ezután arra bíztatta az embereket, hogy küldjenek levelet a polgármesternek, amelyben megfogalmazzák aggályaikat, ehhez pedig egy emailküldő felülelet is létrehoztak honlapjukon. Így aki egyetértett a levelükben írtakkal, annak nem kellett mást tennie, mint beírni a nevét és az email címét egy űrlapon, majd rányomni a küldés gombra. Így az MME rendszere automatikusan továbbított egy újabb példányt az emailből a polgármesternek, ezzel megmutatva, hogy milyen sokan aggódnak a vadludak veszélyeztetéséért. Az akció olyan jól sikerült, hogy blokkolták a Madártani Egyesület mailcímét.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás