Tükörben Somogyország és a gyerekek

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2014. május 07. - 2014. június 04.

Helyszín: Kadarkút, Nagybajom

Letölthető anyag

2014 tavaszán két helyszínen is Tükörben a Világ kiállítás kerül bemutatásra Somogyország szívében, a Kadarkúti-Nagybajomi Kistérségi Társulásnak köszönhetően. A rendezvények célja a kistérség településein élő hátrányos helyzetű gyermekek és családjaik esélynövelése, kulturális életük gazdagítása. A színes, kacskaringós tárlat számtalan installációval és játékkal gondolkodtatja el a látogatót, hogy a jövőt, az élhető Földet hogyan és miért is tesszük kockára – ma.

A látogatók adatokat, tényeket ismerhetnek meg a komposztálás, tudatos vásárlás, takarékosság, rendszerszemlélet témájában. Ezek ismerése, megértése után mindenki kiválaszthatja, hogy melyek követését tudják, akarják vállalni a jövőben környezetük, környezetünk és Föld védelme érdekében.

 

A május 7 és június 4 között két helyszínen is látogatható kiállítás két zöld jeles napot is szeretne rendhagyó módon megünnepelni, a Madarak és Fák Napját (május 10.), valamint a Biológiai Sokféleség Napját (május 22.) is!

Madarak és Fák Napja
A hasznos szárnyasok védelme érdekében kötöttek egyezséget az európai országok 1902-ben, melynek mintájára Chernel István a világon először, hazánkban (egészen pontosan Kőszegen) szervezte meg eme jeles napot. Az ornitológiával, azaz madártannal foglalkozó tudósunknak köszönhetjük többek között a madárodúk és madáretetők meghonosítását is, amelyek nélkül ma már egy madárbarát kert elképzelhetetlen volna.
A természetvédelmi törvény szerint „Minden év május 10-e a Madarak és Fák Napja. E nap megemlékezéseinek, rendezvényeinek a lakosság – különösen az ifjúság – természet védelme iránti elkötelezettségét kell szolgálnia.”

2014-ben az év madara a túzok, az év fája pedig a mezei juhar

Ennek megfelelően a Tükörben a Világ kiállítás első helyszínén, Kadarkúton a megnyitót ezen alkalomnak ajánlva rendezik meg, ahol többek között a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatója, Závoczky Szabolcs is ennek égisze alatt ismerteti a nemzeti park jeles naphoz köthető programjait, s természetvédelmi munkájuk mérföldköveit. A megnyitó után pedig Gyulai Iván ökológus tart előadást az erőforrások bölcs felhasználásáról „A jó gazda gondossága – a helyes fatüzeléstől a mélymulcsos kertművelésig!” címmel.

Ünnepélyes megnyitó: 2014. május 7. 14 óra
Helyszín: id. Kapoli Antal Művelődési Ház, Kadarkút
Cím: 7530 Kadarkút, Petőfi Sándor utca 1.
Időpont: 2014. május 7-16.
Nyitva tartás: hétfő-péntek: 08.00-18.00; hétvége: 10.00-17.00
Csatlakozz kiállításunkhoz a Facebook-on is!

Ezen a hétvégén (2014. május 9-11.) kerül megrendezésre a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció, ami ma hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma. Idén immár negyedik alkalommal valósul meg. A szemétgyűjtési akció keretében szerte az országban „tavaszi nagytakarítanak” a TeSzedd! önkéntesei. A projekt szervezésében, munkatársainak vezetésével 11 település vesz részt az akcióban: Kadarkút, Csököly, Kőkút, Hedrehely, Bárdudvarnok, Pálmajor, Mike, Szenna, Kaposfő, Zselickisfalud, Nagybajom települések.
Csatlakozzon hozzánk Ön is!

A kiállításra tárlatvezetőket keresünk! A jelentkezők kétnapos képzésen vesznek részt, majd a legjobbakból igazi tárlatvezető, házigazda lehet! További információ:

Kadarkút után Nagybajom!
A Tükörben a Világ kiállítás második helyszínén megnyitóját a Biológiai Sokféleség Napjának tiszteletére rendezik a szervezők.

Ünnepélyes megnyitó: 2014. május 20. 14 óra
Időpont: 2014. május 20 – június 3.
Helyszín: Művelődési Ház, Nagybajom
Cím: 7561 Nagybajom, Kossuth Lajos utca 19.
Nyitva tartás: hétfő-péntek: 08.00-18.00; hétvége: 11.00-18.00
RÉSZLETEK A CSATOLT FÁJLBAN

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás