Újra megnyílt a lepkekert

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2011. június 03. - 2011. szeptember 01.

Helyszín: Fővárosi Állat-és Növénykert

2011 június 3 óta ismét látogatókat fogad a lepkekert a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A népszerű lepkebemutató létesítményt egész évben sokan keresik, pedig a lepkekert szezonális állatbemutató tér, amely csak a nyári időszakban látogatható. A Pálmaház mögött található létesítmény voltaképpen egy hatalmas sátor, amelynek „ponyváját” finomszövésű háló alkotja dupla rétegben. A „hálósátor” alapterülete összes 260 m2, légtere pedig 1200 m3-nyi. A Lepkekertet úgy alakították ki, hogy a közönség közvetlenül a lepkék között sétálhasson.

Jelenleg mintegy harminc, többségében a trópusi Közép- és Dél-Amerikában őshonos lepkefaj nyolcszáznál is több egyedét láthatja a nagyközönség, de a nyár folyamán a bemutatott állomány délkelet-ázsiai fajokkal is bővül. Az egzotikus lepkék mellett egy védett hazai lepkefaj, a nappali pávaszem (Inachis io) is bemutatásra kerül. Ebből a fajból jelenleg a hernyókat láthatja a közönség, de a báb állapot után kikelő kifejlett egyedeket is a Lepkekertben, a trópusi fajokkal együtt fogják bemutatni.

A lepkekertben egyébként nemcsak kifejlett lepkéket, hanem hernyókat és bábokat is kiállítanak. A lepkeszaporítóban bebábozódott, vagy a trópusi tenyészállomásokról báb formájában érkezett állatok egy úgynevezett bábszekrénybe kerülnek, ahol mindaddig függenek, amíg a lepkék ki nem kelnek belőlük. Így a kifejlett lepkék kikelése is a közönség szeme láttára történik. A bábból kibújt lepkék a szerkényben pumpálják fel szárnyaikat, amikor pedig repülni kezdenek, a gondozók kinyitják a bábszekrény ajtaját, hogy a frissen kikelt lepke csatlakozhasson a lepkekertben repdeső társaihoz.

Különleges újdonság, hogy a lepkék mellett földi poszméheket (Bombus terrestris) is láthatnak a lepkekertet felkereső látogatók. A Magyarországon is őshonosnak számító, igen békés poszméhfaj a mezőgazdaság számára is rendkívül fontos növénymegporzó. Állatkertekben igazi ritkaságnak számít: Budapesten kívül az egész világon csak két állatkertben mutatnak be eleven poszméheket.
A lepkekert minden nap 10 órakor nyit, és az Állatkert zárása előtt fél órával zárja be kapuit. Rossz időjárás, hideg, esős idő esetén viszont előfordulhat, hogy a látogató a lepkekertet zárva találja. Ilyenkor ugyanis a lepkék nem repülnek, és így fennállna a veszélye annak, hogy a látogatók esetleg rájuk lépnek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás