Világkonferencia az édesvizekről

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2013. augusztus 05. - 2013. augusztus 09.

Helyszín: Budapest XII. ker., Jagelló út 1-3

URL: a kongresszus honlapja

A Nemzetközi Limnológiai Társaság közelgő 32. kongresszusát 2013. augusztus 5—9. között rendezik Budapesten. A SIL egy nemzetközi tudományos szervezet, amely elsősorban a korunk érdeklődésének és figyelmének homlokterében álló édesvizek összes aspektusának tanulmányozásával foglalkozik. Jelenleg több ezer tagja van, több mint 80 országban. A szervezet 1930 után másodszor tisztelte meg a magyar limnológusokat azzal, hogy országunkban rendezhetik meg a 32. kongresszust, amelynek témájaként a "Változatos vizek – gazdag élet" jeligét választották. A kongresszus tematikájának megfelelően foglalkozik az édesvizek biodiverzitásával, a főbb élőlénycsoportok ökológiájával, a limnológiai környezeti, klimatikus és antropogén aspektusaival, az édesvizek monitoringjával, modellezésével, és egyes események előrejelzésével – melyek mind létfontosságúak az emberiség jövője szemontjából.

A 32. SIL kongresszuson hét vitaindító, plenáris előadás hangzik el. A hétből kettőre tradicionálisan a Nemzetközi Limnológiai Társaság vezetősége tesz javaslatot. Ebben az évben a választás Dr. Catherine M. Pringle (University of Georgia, Odum School of Ecology) és Dr. Robert J. Naiman (University of Washington) professzorokra esett. Naiman professzor „Complexity and the Restoration of River Ecosystems” című előadásában az emberek által kizsákmányolt folyók restaurációjával foglalkozik, bemutatja a sikeres és sikertelen folyó helyreállítások jellemzőit és az eljárások tanulságairól is szót ejt. Pringle professzor „How resilient are neotropical stream ecosystems to species loss and climate change?” című plenáris beszédében a trópusi és szubtrópusi kis folyások klímaváltozásra adott ökoszisztéma-válaszait mutatja be, és a kapott adatokból általánosítja a biodiverzitás csökkenésének és a klímaváltozás hatásának várható eredményeit.

A meghívott neves előadók között van Dr. John A. Downing professzor úr, az ASLO (Association for Sciences of Limnology and Oceanography) elnöke, aki az ASLO munkájáról tart előadást. Dr. Martin Dokulil az európai tavak példáján keresztül mutatja be a klímaváltozás már észlelhető hatásait. Dr. Henri Dumont a csatornák, gátak vízszabályozásának folyókra, illetve folyótorkolatokra kifejtett hatásáról tart előadás. Dr. Luigi Naselli Flores a mediterrán tározók ökológiáját mutatja be különös tekintettel a fitoplankton közösségekre. Hazai limnológusok nagy megelégedésére hazai plenáris előadója is lesz a kongresszusnak. Dr. Somlyódy László.

A plenáris előadásokat követően a hallgatóság 24 szekcióülésen vesz részt, ahol a közel 550 fős hallgatóság behatóbban tudja az adott szűkebb szakmai terület kérdéseit megvitatni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás