XX. Fehértó Napja – természetvédelmi nyílt nap

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2019. szeptember 21. - 2019. szeptember 21.

Helyszín: Kardoskút

URL: Részletes program >>>

Letölthető anyag

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Kardoskút Község Önkormányzatával közösen rendezi meg szeptember 21-én a XX. Fehértó Napját. A cél ezúttal is az, hogy bemutassuk a Dél-Tiszántúl legjelentősebb szikes tavának táji, természeti értékeit.

A programok reggel 9.00 órakor kezdődnek és több helyszínen zajlanak: a Kardoskúti Madárvonulás Múzeumának udvarán, a Fehértó területén, valamint a Kardoskút-Sóstói Állattartó Telep melletti kilátó körül. (A rendezvény helyszíne a Kardoskutat Hódmezővásárhellyel összekötő 4418-as számú útról közelíthető meg, GPS koordináták: É 46º 29’ 02.24” K 20º 39’ 06.37”.)
Az érdeklődők ezen a napon bemehetnek a védett területekre, felmehetnek a tómeder melletti toronyba, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a pusztai tájra. Közben természetesen sok mindent megtudhatnak a szikes tó kialakulásának történetéről és megismerhetik különleges növényvilágát egy medertúra keretében.
A Hódmezei Őrzők Íjász Egyesület tagjai nemcsak íjászbemutatót tartanak, hanem egy jurtát is felállítanak. A békéscsabai Guzsalyas Egyesület pedig a régi pásztorélet hagyományait eleveníti fel.
Természetesen lehetőség nyílik a régi magyar állatfajták (tinó, bivaly, mangalica, szamár) megismerésére is, a kilátónál felállított mobilkarámnál. Az Igazgatóság ezres egyedszámú magyar szürkemarha, illetve több százas cigája és racka juh állományt tart, melyek egyik törzstenyészete a Kardoskút-Sóstói Állattartó Telepen található. A szürkemarha-gulyát és a juhnyájakat kihajtjuk a közeli legelőkre.
Idén is lesz ragadozómadár- védelmi bemutató, a színpadon pedig egymást váltják majd a különböző kulturális csoportok. Kézműves foglalkozások, kiállítások, népi játszótér és természetismereti foglalkoztató várja az érdeklődőket, akik a Nemzeti Parki Termék Védjeggyel ellátott, ízletes finomságokat is megkóstolhatják, illetve megvásárolhatják.
A helyszínek között Dottó kisvonat illetve pusztafogatok szállítják majd a látogatókat. Egész nap üzemel a büfé, ahol megkóstolhatják egyebek mellett a túzoksört, délben pedig ízletes ebéddel is vendégeink rendelkezésére állunk.
További részletek a programról:
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás