A rovat kizárólagos támogatója

Az ember alkotta anyag – a XXI. század anyaga

Dátum: 2016. december 09.

Helyszín: Budapest, Széchenyi István tér 9.

A Magyar Műanyagipari Szövetség (MMSZ) ötödik alkalommal rendezi meg a tudomány fellegvárában konferenciáját, amelyen prominens magyar tudósok nemzetközileg elismert kutatásaikkal alátámasztva elemzik a polimerekkel kapcsolatos hiteket és tévhiteket. A jubileumi rendezvény is jelzi, hogy a Magyar Műanyagipari Szövetség elkötelezett a műanyagokkal kapcsolatos ismeretterjesztés folytatásában, a társadalmi párbeszéd kiterjesztésében.

Ennek érdekében öt évvel ezelőtt indította útjára rendezvénysorozatát, hogy tájékoztassa az ország egész területéről érkező, érdeklődő 14-18 éves diákokat, illetve szakirányú oktatásban résztvevő egyetemi hallgatókat az iparág fejlődési irányairól, a társadalom szerepéről a fenntartható fejlődésben, s nem utolsó sorban ezen értékes anyag megbecsüléséről, amely életminőségünk javításában kulcsszerepet játszik. Szakemberek állítják: a polimer-korszak határán állunk, ugyanakkor már a XX. század technikai vívmányait sem tudta volna megvalósítani az emberiség műanyagok nélkül. A nagy vívmányok mellet persze ne feledkezzünk meg mindennapi életünkről sem. Tehetetlenül néznénk körül a világban, ha egy napra eltűnne életünkből minden, ami műanyag: legyen szó például a kompozit repülőgépszárnyakról, metrókapaszkodóról, autóink számos alkatrészéről, mobiltelefonjainkról, számítógépeink integrált áramkör-agyáról, fogkefénkről, ruházatunk bármelyik darabjáról, esetleg egy egyszerű nylon harisnyáról. Ezt fel nem ismerve mégis sokan negatív értékítélettel ruházzák fel ezt a pótolhatatlan, ugyanakkor nem értékének megfelelően kezelt korszerű műszaki anyagot. Konferenciánk célja az, hogy igazoljuk a közvélemény előtt: a modern technika és az ökológiai egyensúly közötti ellentét feloldható, viszont ennek elérésében nekünk, embereknek is komoly felelősségünk van. Fel kell ismernünk, hogy a polimereknek értékük van, és meg kell tanulnunk, hogyan viszonyuljunk ehhez az értékes anyaghoz életciklusuk lejárta után. Leegyszerűsítve a példát: nem az eldobható PET palack felelős azért, mert az ember szemetel, a köznyelvben „eldobható” elnevezés nem azt jelenti, hogy szemetelhetünk vele.

 MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA SZÉKHÁZA 1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.
2016. december 9. (péntek) 10:00-14:00 óra

9:30 – 10:00 Érkezés, regisztráció
10:00 – 10:10 Prof. Dr. Czigány Tibor (akadémikus, BME GPK Dékán, MMSZ elnökségi tag): Megnyitó
10:10 – 10:35 Prof. Dr. Pukánszky Béla (akadémikus, BME, Fizikai Kémia és Anyagtud. Tsz.): Anyagi intelligencia? Különleges polimerek 10:35 – 11:00 Prof. Dr. h.c. Karger-Kocsis József (BME PT): Alakemlékező polimerek és kompozitjaik
11:00 – 11:25 Zsigó Zsolt (Nyíregyházi SzC Bánki Donát Műszaki Középiskola): Mi mindenre jók még a műanyagok?
11:25– 11:50 Falk György (Varinex Kft.): Intelligens műanyagok 3D nyomtatása
11:50 – 11:55 Innovációs díj átadása, a díjazott: Prof. Dr. h.c. Karger-Kocsis József
11:55 – 12:00 Zárszó

Kísérő programok A résztvevők nemcsak előadást hallgathatnak meg a XXI. század forradalmian új technológiájáról a 3D nyomtatásról, de a helyszínen meg is ismerkedhetnek a 3D nyomtató működésével. A konferencia után a jelentkezők kísérettel megtekinthetik az MTA művészeti gyűjteményét.

Érdeklődésükben bízva, tisztelettel várjuk Önöket konferenciánkra, amelyről a tudósításukat ezúton is köszönjük. Exkluzív interjúkészítési igényüket kérjük, előre jelezzék!
Kérdéseikkel forduljanak J. Mező Évához (20/334-2993) jmezo.eva@polimerek.hu

 

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás