A rovat kizárólagos támogatója

Az Év rovara bejelentése

Dátum: 2011. május 20.

Helyszín: Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kar

A Magyar Rovartani Társaság, működésének 101. évében első ízben, de a hagyomány-teremtés szándékával, kijelöli az év rovarát.

Az Év madara, Év fája, Év vadvirága mintájára létrehozott Év rovara kampány célja, hogy a társadalom szélesebb rétegeinek figyelmét egy-egy rovarra hívja fel. Ezzel nemcsak az adott faj, hanem annak élete, életkörülményei is előtérbe kerülnek, így a rovar bemutatása a természeti folyamatok jobb megértését is elősegítheti. A védett vagy védendő fajok felmutatása a természetvédelem eszméjét terjeszti, egyben pedig a rovarvilágnak, mint a természet védelemre érdemes részének jelentőségére is felhívja a figyelmet.

Az osztrák és német rovarászok már több mint egy évtizede élnek ezzel a lehetőséggel. A rovarok végtelen változatossága, káprázatos megjelenése, rafinált életmódja kimeríthetetlen tárháza az ismeretlen és izgalmas tényeknek. A külföldi kollégák bőséges kínálatból merítettek tehát, amikor érdekes, szép, fontos rovarokat jelöltek ki, szitakötőt, fátyolkát, dongót, lepkét, bogarakat, még hangyalesőt is. Gyakorlatuk megismerése segített nekünk is, hogy az első hazai év rovarát bemutassuk.

Az Év rovarát a Magyar Rovartani Társaság vezetősége választja ki. Első ízben 2011. május 3. péntekén, majd a későbbiekben a megelőző év utolsó ülésén (december 3. péntekén) jelentik be és mutatják be a kiválasztott fajt. A választás során számos szempontot igyekeznek figyelembe venni, elfogadva, hogy minden szempontnak egyszerre nehéz megfelelni.

Az Év rovara

• ne legyen túlságosan kicsiny, szabad szemmel is felismerhető legyen,
• legyen tetszetős,
• legyen jól ismert az életmódja,
• legyen viszonylag közismert,
• lehetőleg fűződjön hozzá kulturális „érdekesség”,
• legyen gyakori, gyakran a laikusoknak is a szeme elé kerülő,
• legyen könnyen megjegyezhető, pozitív csengése a nevének,
• legyen egyszerűen megérthető ok arra, hogy miért védendő,
• legyen ismert az életközösségekben betöltött helye, szerepe,
• lehetőleg legyen iskolai tananyagnak a szereplője (vagy válhasson azzá).

A Társaság reméli, hogy a bemutatás írásos formája a társaság honlapján www.magyarrovartanitarsasag.hu és a Rovarász Híradó rákövetkező évi első számán kívül másutt is megjelenik. Javasolja, hogy a fajról a népszerűbb természettudományos ismeretterjesztő sajtó és elektronikus média közöljön a saját profiljának megfelelő anyagot. A faj bemutatására felhívja a hazai természettudományi múzeumokat és kiállításokon megjelenő magángyűjtőket, grafikusokat, filmeseket, mindazokat, akiktől a kampány erősítése – tehát a rovarfaj ismertségének növelése, a természettel kapcsolatos kultúránk fejlődése – várható. Az Év rovarára felhívja a közoktatás figyelmét is.

A 2011. év rovarát a Társaság szokott helyén, a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kar "E" épület E/2 termében (Budapest XI., Ménesi út 43-45.) mutatjuk be, a 2011. május 20-án 16.00 órakor kezdődő előadóülésén.

Az ülésre várjuk a sajtó képviselőit, ahol a kitüntetett rovarfajról részletes bemutatást adunk át.

Vig Károly Puskás Gellért
elnök titkár 

A Magyar Rovartani Társaság 793. ülésének programja

1. Vig Károly: A Magyar Rovartani Társaság új kezdeményezése az év rovarának kijelölé-se; az Év rovara 2011 bemutatása (10 perc)
2. György Zoltán: A Magyar Rovartani Társaság tervezett új honlapjának és blogjának bemutatása (10 perc)
3. Sziráki György: A rovarász Földi János (15 perc)
4. Korsós Zoltán: Ikerszelvényes-taxonómiai kutatás a Riukiu-szigeteken (20 perc)
Szünet
5. Ábrahám Levente, Fábián György, Rozner György, Malgay Viktor, Orsik Mihály, Szalóki Dezső, Kisbenedek Tibor és Wágner László: Gyűjtőúton a Berberek földjén (45 perc)

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás