A rovat kizárólagos támogatója

Előadóülés Haynald Lajos kalocsai bíboros érsek emlékére

Dátum: 2016. október 04.

Helyszín: Budapest, VIII. Ludovika tér 2-6.

Ezúton szeretnénk átnyújtani egy meghívót a Haynald Lajos kalocsai bíboros érsek születésének 200. évfordulója alkalmából rendezett előadóülésünkre, melyet október 4-én 10 órától rendezünk a Magyar Természettudományi Múzeumban.

Az előadók: Beer Miklós, a Váci egyházmegye püspöke: Bevezető gondolatok Haynald Lajos érsekről
Szabó T. Attila, a biológia tudományok doktora, egyetemi tanár: Találkozásaim Haynald Lajossal
Borhidi Attila, akadémikus: A gyűjtemények szerepe régen és ma

Az előadások után az „igéző virágok szemlélésében” – Haynald Lajos hagyatéka című kiállítást bemutatja Bajzáth Judit és Bauer Norbert, a kiállítás rendezői.

A kivételes műveltségű Haynald Lajos 1851-től erdélyi püspökként, 1867-től kalocsai érsekként szolgálta a katolikus egyházat. Nevét a magyar kultúra legnagyobb mecénásai között kell említenünk: vagyonát, befolyását önzetlen módon a nemzet gyarapítására használta fel. Iskolákat alapított, jelentős összegekkel támogatta a művészet és a tudomány számos területét. Korának egyik legismertebb társasági személyisége (ma azt mondanánk, „celebje”) volt, barátság fűzte többek között Liszt Ferenchez és Munkácsy Mihályhoz is.

Százezer példányt meghaladó botanikai gyűjteményét és ritkaságokban bővelkedő szakkönyvtárát múzeumunkban őrizzük. Úgy gondoljuk, az ő személye példaként állítható a fiatalok elé. A tiszteletére rendezett, a középiskolásokat és fiatal felnőtteket is megszólító kiállításban játékok, oknyomozás, eredeti gyűjteményi tárgyak kalauzolnak és mutatják meg azt, hogy kapcsolatok a világháló nélkül is léteznek és működnek.

Kérjük, hogy amennyiben részt tud venni programunkon, jelezze a termeszettudomanyi@gmail.com e-mail címen.

Magyar Természettudományi Múzeum Marketingcsoport
1088 Budapest, Baross u. 13. Tel: 36-1-267-7100/221
Nyitvatartás: naponta (kedd kivételével) 10-18-ig 1083 Budapest, Ludovika tér 2-6.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás