A rovat kizárólagos támogatója

Erdőgazdálkodás klímatudatosan

Dátum: 2022. október 11.

Helyszín: Kosd, Penc

Az idei súlyos aszály, a több helyen kitört erdőtüzek, amelyek többek között a Bükk-fennsíkon és a Turjánvidéken is pusztítottak, valamint az augusztusban megjelent „tűzifarendelet” ismét ráirányította a figyelmet Magyarország erdeire.

Erdeink fontos természeti erőforrások. Jelentőségük a közeljövőben tovább nő majd, nem csak a faanyag iránti növekvő igények miatt, hanem az általuk nyújtott egyre népszerűbb egészségügyi és jóléti szolgáltatások miatt is. Az erdők által biztosított nyersanyagok, az élhető és védelmező környezet azonban egyre inkább veszélybe kerül a klímaváltozás miatt. Magyarországon számos független nemzetközi klímamodell alapján a nyári csapadék mennyisége legalább 25 százalékkal csökken, miközben az éves középhőmérséklet 2,5°C-kal, a nyári átlag pedig legalább 3,5°C-kal emelkedhet. A klímaváltozás hatásainak – szárazság, villámárvizek, kártevők elszaporodása – csökkentésében csak az egészséges és ellenálló erdők lehetnek igazán eredményesek, ezért felkészítésük nagyon fontos.

Magyarország területének kb. egyötödén található erdőborítás. Ennek mintegy 22 százaléka védett vagy fokozottan védett erdő, közel 40 százaléka pedig Natura 2000-es besorolású. Erdeinknek alig több, mint a fele áll őshonos fafajokból, jelentős az idegenhonos fafajokból álló, mezőgazdasági kultúrákra emlékeztető, egy fafajból álló faállományok aránya. Elmondható, hogy erdeink jelentős része komoly kihívások előtt áll. Az eddigi erdőkezelési módszerek felülvizsgálata, megváltoztatása elengedhetetlen erdőink megőrzéséhez, így fenntartva azt a képességüket, hogy megvédjék környezetüket a villámárvizektől, a talajeróziótól, betöltsék szén-dioxid-megkötő és -tároló szerepüket, megőrizzék víztároló és ívóvízmegőrző képességüket. A WWF Magyarország és hazai magánerdő-gazdálkodók olyan erdőkezelési megoldásokat alkalmaznak és próbálnak ki a CLIMAFORCEELIFE projekt keretében, amelyek segítségével javítható az erdők természetessége és növelhető ellenálló képességük.

  1. október 11-én a WWF Magyarország munkatársai és Flamich Gábor magánerdő-gazdálkodó vezetésével a sajtó munkatársai betekintést nyerhetnek az erdőgazdálkodási munkába, megismerhetik, milyen erdőkezelési megoldások alkalmazásával lehet egy erdő ellenállóbb a klímaváltozás hatásaival szemben, és mi szükséges ahhoz, hogy az erdők betöltsék szerepüket a klimatikus hatások mérséklésében.

Az esemény időpontja: 2022. október 11. (kedd) 10.00 óra

Az esemény helyszíne: Flamich Gábor kosdi erdeje (találkozó a penci SPAR parkolójában)

Túracipő, terepkompatibilis ruházat (pl. esőkabát) ajánlott.

További információ és regisztráció: Kokics Viktória, WWF Magyarország (viktoria.kokics@wwf.hu vagy +36 20 938 3804)

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás