A rovat kizárólagos támogatója

Fásítással csökkenti környezetterhelését egy magyar utazási iroda

Dátum: 2019. november 09.

Helyszín: Bükki Nemzeti Park

Magyarországon első utazási irodaként szervez faültetést az egri illetőségű Békatutaj november 9-én. A kalandtúrákat szervező utazási iroda non-profit akciójának célja, hogy utasai és túravezetői által generált üvegházhatású gáz kibocsátást legalább részben ellensúlyozzák a fák növekedése során megkötött szén-dioxiddal.

A hagyományteremtő céllal indított akció keretében első évben 300 csemetét ültetnek el az önkéntesek Eger mellett, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő Natura 2000 területre.

Köztudott tény, hogy az utazás – különösen a repülés – azon emberi tevékenységek közé tartozik, amelyek legjobban terhelik a Föld légkörét üvegházhatású gázokkal, így hozzájárulnak a globális klímaváltozáshoz. A Békatutaj vezetői elhatározták, hogy lépéseket tesznek tevékenységük hatásának csökkentése érdekében.

Az utazásszervező cég minden jelentkezéskor felajánlja utasai számára, hogy fogadjanak örökbe egy, két vagy három csemetét az utazás távolságának függvényében. Egy csemete örökbefogadásának költsége 1850 forint, amiből fedezik az átlagosan egy méteres magasságú csemeték beszerzését, ápolását és a terület körbekerítését. Csemetét egyébként nem csak utasok fogadhatnak örökbe. Az egyesület bankszámlájára utalva bárki lehet „csemete tulajdonos”.

Az akcióhoz a területet a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága biztosítja. Egy stratégiai együttműködési megállapodás keretében ők vállalták a terület előkészítését, és kezeskednek a fás élőhely hosszú távú fennmaradásáról is. A faültetés célterülete egy mozaikos jellegű Natura 2000 területre esik, ahol a kisléptékű fásítással a természetvédelmi célok megvalósítása, konkrétan a biológiai és a táji sokféleség megőrzése és fejlesztése is megvalósul. A fásítási program dátuma szándékosan esik egybe az országos 10 millió fa civil akcióval. A Békatutaj utasai és vezetői 300 kis fával szeretnének a 10 millióhoz hozzájárulni.

Hajdú Dániel, a Békatutaj vezetője elmondta: “Tisztában vagyunk vele, hogy az idén elültetésre kerülő 300 fa nem fogja megváltani a világot. Szeretnénk a következő években több és több fát felnevelni, de ennél fontosabb a szemléletformálás és a példamutatás. Bízunk benne, hogy más utazók és utazási irodák is követni fogják a példánkat. Az elmúlt fél évnyi előkészítő munka alatt összegyűjtött tapasztalatainkat szívesen megosztjuk, ha bárki felkeres minket, hiszen a cél közös.”

További infomráció a Békatutaj szén-dioxid semlegesítési akcióról a Békatutaj honlapján >>

Várjuk további kérdéseiket e-mailen a dani@bekatutaj.net címre, vagy keressék telefonon Hajdú Dánielt a Békatutaj vezetőjét a 30/501 62 30-as telefonszámon!
Helyszíni sajtótájékoztató
Az érdeklődő újságírókat november 9-én a faültetés területén egy sajtótájékoztatóra is várjuk, ahol várhatóan 30-40 önkéntes tevékenykedik majd. Helyszíni interjút lehet készíteni a Békatutaj és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság képviselőjével is. A sajtótájékoztató részleteiről a későbbiekben adunk tájékoztatást.
 

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás