A rovat kizárólagos támogatója

Fenntartható jövő nemzetközi konferencia a Parlamentben

Dátum: 2014. április 24.

Helyszín: Parlament

A világ vezető elméleti és gyakorlati szakemberei április 24-26. között magyar kezdeményezésre, eddig példa nélküli konferencián Budapesten vitatják meg, milyen intézményi megoldásokat javasolnak annak érdekében, hogy a következő generációknak is jusson a számukra szükséges erőforrásokból.

 Már látható ugyanis, hogy amennyiben folytatódik a Föld most rendelkezésre álló véges javainak gyors felélése, a klímaváltozás, a biológiai sokféleség csökkenése és más hasonló folyamatok, azzal a mai nemzedékek súlyosan veszélyeztetik a utánuk következők létfeltételeit.

A 2012-es Rio+20 konferencia felismeréseit gyakorlati lépéseknek, intézményi megoldásoknak kell követniük. Ezek kezdő rendezvényére hívta meg Budapestre Szabó Marcel – a jövő nemzedékek érdekeinek védelmével megbízott magyar ombudsmanhelyettes – azokat a szaktekintélyeket, akik létre tudják hozni a generációk közötti szolidaritás nemzeti intézményeinek kormányzati ciklusoktól függetlenül működő együttműködését, hálózatát.

Az ENSZ főtitkára a "Generációk közötti méltányosság és a jövő nemzedékek szükségletei" című jelentésében nyolc nemzeti modell-intézményt említett meg, amelyek úttörő szerepet játszanak a fenntartható fejlődés megvalósításában és abban, hogy a mai élő nemzedékek tevékenységük, a természeti erőforrások használata során ügyeljenek a következő generációk életfeltételeinek megóvására. A világ nyolc kiemelt ilyen nemzeti intézménye között az egyik a magyar ombudsmané, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettesé.

A konferencia fővédnöke Áder János köztársasági elnök. A nyitó beszédet Székely László, az Alapvető Jogok Biztosa, Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, Paczolay Péter, Magyarország Alkotmánybíróságának elnöke, Kőrösi Csaba, Magyarország ENSZ nagykövete és Frank Spengler, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi képviseletvezetője tartja.

A konferencia létrejöttét a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsa és a Konrad Adenauer Alapítvány támogatja, a helyszín Parlament Vadász terme.

A konferencia sajtónyilvános, a beléptetés részletei a háttéranyag végén olvashatók. A Vadász terem közelében sajtószoba áll rendelkezésre (WiFi-vel).

Külön is felhívom a figyelmüket, hogy április 25-én, pénteken 13 óra 30 perckor sajtótájékoztató ismerteti, milyen gyakorlati lépések követik a nemzetközi konferenciát, miként jön létre a jövőbeli együttműködés platformjaként a modell-intézmények nemzetközi hálózata és mi várható a fellépésétől. A konferencia munkanyelve az angol, a sajtótájékoztatóra a szervezők tolmácsot biztosítanak.

A fenntartható jövő modell-intézményei konferencia PROGRAM

A fenntartható jövő modell-intézményei – HÁTTÉR ÉS SAJTÓINFORMÁCIÓK

Üdvözlettel:

Bernát György
főtanácsadó, sajtóreferens
Alapvető Jogok Biztosának Hivatala
1051 Budapest, Nádor u. 22.
tel.: (06 1) 475-7145
+3630 9702702
bernat.gyorgy@ajbh.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás