A rovat kizárólagos támogatója

Filmbemutató – magyar kutatók expedíciója Amazónia még háborítatlan vidékén

Dátum: 2018. június 14.

Helyszín: Fővárosi Állat- és Növénykert, Pálmaház

Tisztelt Szerkesztőség! Kedves Kolléga! Ezúton tisztelettel és szeretettel meghívjuk az egyedülálló magyar kutatók munkáját ismertető magyar dokumentarista-természetfilm, a Papagáj expedíció Amazóniában című expedíciós film hivatalos, zártkörű bemutatójára.

Időpont: 2018. június 14., csütörtök 19 óra
Helyszín: Fővárosi Állat- és Növénykert, Pálmaház

Program: 19:00 – érkezés
19:30 – film vetítés (Papagáj expedíció Amazóniában/Macaw Kingdom – előzetes)
20:30 – állófogadás, ízelítő a perui ízvilágból kötetlen beszélgetés a film készítőivel és az expedíció tudományos munkatársaival díszvendég: a Perui konzul és Dr. Korsós Zoltán a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója

A férőhelyek száma korlátozott, mindössze 35 fő befogadására alkalmas a Pálmaház. Ezért a jelentkezés sorrendjében áll módunkban a bejutást biztosítani.

Jelentkezni pedig lehet az alábbi email címen és telefonszámon: Dr. Oláh György george@wildlifemessengers.org +36-30-886-4026

A filmről: Papagáj expedíció Amazóniában/Macaw Kingdom
A Magyar Média Mecenetúra támogatásával elkészült majd egy órás alkotás a Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon debütált és kapott elismerő díjat Tudomány és természet kategóriában. A film hivatalos, zártkörű bemutatójára 2018. június 14-én kerül sor a Fővárosi Állat- és Növénykert Pálmaházában. A nagyközönség számára is megtekinthető lesz a film, melyről az Állatkert honlapján és Facebook oldalán lehet tájékozódni.

A Magyar Televízió és a Spektrum TV is műsorára tűzi majd ezt a pályamunkát, melyről egyelőre pontos információk nem állnak rendelkezésre. A film Dr. Oláh György, zoológus Peru egy emberektől távol eső, háborítatlan táján, a Candamo-medencében zajló kutatását mutatja be könnyen emészthető formában, közérthetően. „A kutatásom célja, hogy tudományos, genetikai eszközök használatával is bizonyítsam mennyire egyedi és biodiverz ez a vidék, és természetvédelmi szempontból mennyire fontos a megóvása.”- mondta el az expedíció tudományos vezetője. „Egy korábbi, az élővilágot bemutató perui film egyszer már hozzájárult ahhoz, hogy ezt a kis ékszerdobozt sikerült megmenteni az olajfúróktól. Bízom benne, hogy a kutatási eredményeim is alátámasztják ezt a jó döntést.”- tette hozzá. A kutatás tárgya az elképesztően színes és már önmagában is érdekes arapapagáj. A film cselekménye maga az expedíció, amely lendületes és magával ragadó. Bemutatja a kutatók mindennapjait, az odajutás nehézségeit, az apró-cseprő problémákat, a kutatás menetét, az emberekkel is barátságosan viselkedő állatokat és a nem várt, meglepő és unikális pillanatokat, mint például egy jaguár feltünését a tábor közvetlen közelében. És persze mindemellett azt a burjánzó, élettől pezsgő közeget, ahol az események zajlanak.

A filmkészítés ötlete Molnár Attila Dávid Kollányi Ágoston fődíjas természetfilmes, rendező és tanár fejében fogalmazódott meg, akinek neve mellett már több mint 100 ismertterjesztő filmet jegyezhetünk. „Gyuri nem is gondolta, hogy amivel foglalkozik, mások számára is érdekes lehet. Pedig egy nemzetközi expedíció egy áthatolhatatlan őserdővel borított, lakatlan vidékre, ahol még indiánok sem éltek soha, nagyon is izgalmas. Arról nem is beszélve, hogy az ő személyes története sem mindennapi.”- mesélte a rendező.

Hogyan jut el egy magyar kutató Peruba és kapja meg mindenki előtt az engedélyt arra, hogy ott dolgozhasson?
És egyáltalán hogyan jut tudomására, hogy egy ilyen vidék létezik, ahol még emberek sem igen fordultak meg?
Miként szerveződik ezek után egy expedíció, és hogyan dolgoznak együtt a helyiek az odalátogató idegenekkel?
Milyen eredményeket hoznak a vizsgálatok?
Milyen célra használják őket és mit érnek el velük?
Csupa ilyen és ehhez hasonló kérdés merül fel egy átlagemberben. Mindezekre a kérdésekre talán a filmből is választ kaphatunk.

HÁTTÉRINFORMÁCIÓK
Candamo Medence: Az Andok lábánál fekvő, a helyi indiánok körében legendás, eldugott völgy immár a perui Bahuaja-Sonene Nemzeti Park része, ahová belépni csak és kizárólag kutatási engedéllyel szabad. Az utolsó emberek által látogatott vidék Tambopata, a kutató központnak és az ökoturizmusnak is helyt adó rezervátum, egy indián lakta vidék. Tambopatától a Candamo völgy zúgókon át, hajóval megközelíthető.
Filmek:
1. film: Amazónia papagájai Tambopata: A helyi indiánok életét, az ide érkező kutatók és az itt zajló ökoturizmust mutatja be.
2. film: Papagáj expedíció Amazóniában/Macaw Kingdom Dr. Oláh György a nehezen megközelíthető Candamo völgyben folytat egyedülálló kutatást. Ennek a megismételhetetlen munkának 16 napját dokumentálja ez a film.
https://wildlifemessengers.org/macaw-kingdom
https://filmfreeway.com/macawkingdom

Dr. Oláh György

– tudományos vezető A trópusi tájak iránt érdeklődő ornitológus, az Állatorvosi Egyetem zoológia szakán végzett kutató az egyetem után önkéntesként érkezett először Dél-Amerikába. Bejárta Perut, Bolíviát, Argentínát és Mexikót. Itt találkozott az arapapagájokkal és a Tambopata kutatóközponttal, amely annyira belopta magát a szívébe, hogy terepvezetőként itt ragadt, majd doktori címe megszerzéséhez is ezt a témát (genetikai eszközök használata a faj megőrzéséhez) és helyszínt választotta. A több éves munka és a kiépített kapcsolatoknak hála, hogy egy teljesen érintetlen vidékre, Candamo völgyébe indíthatott kutatóutat.

Molnár Attila Dávid

– ötletgazda, rendező, író, vágó Kollányi Ágoston fődíjas természetfilmes, rendező, tanár. A Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely alapítója és elnöke, a Természettudományi Kommunikáció és UNESCO Multimédiapedagógia Központ oktatója, a PET Kupa társalapítója és szervezője, a tudományos videó-absztrakt készítést nemzetközileg oktató Popular Science Video Workshop alapítója és trénere, a Színház és Filmművészeti Egyetem doktorandusza. Rendezőként, íróként és vágóként több mint 100 tudományos ismeretterjesztő filmet jegyez.

További információk: Skrionya Barbara, sajtóreferens, +36-30-870-2030, barbaraskrionya@gmail.com

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás